flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Одеський апеляційний суд закрив провадження по справі відносно громадянина Канади та повернув вилучені у нього 1000 євро

20 березня 2019, 10:54

Одеський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу Одеської митниці Державної фіскальної служби на постанову судді Малиновського районного суду м. Одеси, якою громадянина Канади визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення передбаченого ст. 471 МК України та накладено штраф у розмірі 1700 грн., без конфіскації вилучених грошових коштів. Вилучену валюту у розмірі 1000 євро повернуто громадянину Канади, та стягнуто з останнього на користь держави судовий збір.

Апелянт скаргу обґрунтував тим, що суд першої інстанції не мав законних підстав для незастосування конфіскації валюти, оскільки закон передбачає безальтернативну конфіскацію обмежених для переміщення через митний кордон України товарів у разі переміщення спрощеним порядком «зеленим коридором».    

Встановлено, що 07.07.2018 року о 19 годині 55 хв. в оглядовому залі «Приліт» Міжнародного аеропорту «Одеса», в зоні діяльності митного поста «Міжнародний аеропорт «Одеса» Одеської митниці ДФС, проходив митний контроль громадянин Канади, який прибув до України з Польщі літаком «CRJ-9» б/н SPLIC авіакомпанії «LOT», рейсом № 769, сполученням «Варшава Одеса». Формою проходження митного контролю громадянин Канади обрав проходження через зону спрощеного митного контролю «зелений коридор», тим самим заявив про відсутність у нього товарів, які підлягають обов’язковому письмовому декларуванню, а також на переміщення яких через митний контроль України встановлено заборони або обмеження. Після перетину білої лінії, що означає закінчення «зеленого коридору», на вимогу інспектора митниці пред’явити наявні у нього валютні цінності громадянин Канади надав наявну у нього валюту, загальна сума якої перевищувала обмежену Національним Банком України норму (еквівалент 10 000 євро) та складала 11700 доларів США та 1000 євро.

Згідно зі ст.471 МК України, порушення встановленого порядку проходження митного контролю в зонах  (коридорах) спрощеного митного контролю, тобто переміщення через митний кордон України особою, яка формою проходження митного контролю обрала проходження (проїзд) через «зелений коридор», товарів, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України, або товарів в обсягах, що перевищують неоподатковувану норму переміщення через митний кордон України, тягне за собою накладення штрафу в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а в разі, якщо безпосередніми предметами правопорушення є товари, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України, - також конфіскацією цих товарів.     

Апеляційний суд, задовольняючи частково апеляційну скаргу Одеської митниці, виходив з того, що вина громадянина Канади доведена, і суд першої інстанції не вірно дійшов висновку про незастосування стягнення у вигляді конфіскації вилучених валютних коштів.

Закриваючи провадження по справі, суд виходив з того, що на момент розгляду справи в апеляційному суду закінчилися строки накладення адміністративного стягнення, передбачені ст. 467 МК України, з урахуванням останніх змін до Митного Кодексу в редакції закону які набули чинності 04.07.2018 року.

Повертаючи громадянину Канади 1700 гривень сплаченого штрафу та вилучені грошові кошти у сумі 1000 євро, суддя апеляційного суду керувався ст. 296 КУпАП, згідно якої скасування постанови із закриттям справи про адміністративне правопорушення тягне за собою повернення стягнення грошових сум, оплатно вилучених і конфіскованих предметів, а також скасування інших обмежень, зв’язаних з цією постановою.     

 

Прес-служба Одеського апеляційного суду