flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Одеський апеляційний суд розглянув кримінальну справу відносно особи, обвинуваченої у порушенні правил безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, що спричинило смерть потерпілого

20 березня 2024, 15:01

Вироком Одеського апеляційного суду від 14 березня 2024 (справа № 947/5732/23, номер провадження: 11-кп/813/449/24) задоволено апеляційну скаргу прокурора відділу Одеської обласної прокуратури, апеляційні скарги потерпілої та її представника - задоволені частково.

Вирок Київського районного суду м. Одеси від 14 червня 2023 року, яким особа визнана винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.286 КК України, скасовано в частині призначення покарання.

Ухвалено в цій частині новий вирок, яким призначено особі покарання за ч.2 ст.286 КК України у виді позбавлення волі на строк чотири роки з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк два роки. В іншій частині оскаржений вирок залишено без змін.

Особу затримано в залі Одеського апеляційного суду та доставлено в ДУ «Одеський слідчий ізолятор» для відбування призначеного покарання.

За результатами апеляційного розгляду апеляційний суд визнав обґрунтованими доводи апеляційних скарг про безпідставність застосування судом першої інстанції положень ст.75 КК України при призначенні обвинуваченому покарання.

Судом першої інстанції не в повній мірі взяті до уваги конкретні обставини кримінального провадження та відомості про особу обвинуваченого, який, проявляючи протиправну недбалість та злочинну самовпевненість, не вжив належних і своєчасних заходів для зменшення швидкості аж до зупинки транспортного засобу, в результаті чого скоїв наїзд передньою частиною кузову керованого ним автомобіля на пішохода, що призвело до його смерті.

Апеляційним судом звернуто особливу увагу на відсутність в обвинуваченого належної посткримінальної поведінки, спрямованої на залагодження своєї провини, оскільки обвинувачений жодним чином не відшкодував завдану потерпілій шкоду, що як наслідок свідчить про відсутність дійового каяття обвинуваченого, яке є важливою складовою щирого каяття, як обставини, що пом’якшує покарання.

Звільнення обвинуваченого від реального відбування покарання за встановлених обставин не зможе забезпечити реалізацію цілей покарання та негативно вплине на сприйняття суспільством необхідності дотримуватися Правил дорожнього руху та запобігання вчиненню кримінальних правопорушень іншими водіями.

Колегія суддів апеляційного суду, враховуючи ступінь тяжкості вчиненого злочину та дані про особу обвинуваченого, керуючись положеннями ст.ст.50, 65 КК України, дійшла висновку також про призначення обвинуваченому додаткового покарання у виді позбавлення права керувати транспортними засобами на строк два роки.