flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація щодо розгляду справи, пов’язаної з військовою агресією російської федерації проти України

01 березня 2024, 17:38

Одеський апеляційний суд повідомляє, що розгляд кримінального провадження за апеляційною скаргою захисника Гребенюка П.П. на вирок Приморського районного суду м. Одеси від 24.01.2024 року, за обвинуваченням громадянки А. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.111-1 КК України, призначено на 30.04.2024 року о 10 год. (справа №522/8310/23, провадження апеляційного суду №11-кп/813/1170/24).

Так, судом першої інстанції встановлено, що громадянка України А., фактично проживаючи на території Херсонської області, будучи достеменно проінформованою та розуміючи факт захоплення Херсонської області збройними силами РФ, усвідомлюючи, що суверенітет України поширюється на всю її територію, а територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною, реалізуючи прямий умисел, прийняла пропозицію представників окупаційної влади країни-агресора російської федерації та добровільно зайняла посаду, пов'язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій у незаконному органі влади, створеному на тимчасово окупованій території Херсонської області.

За наведених обставин громадянка А. вчинила злочин, передбачений ч.5 ст.111-1 КК України, за кваліфікуючими ознаками: колабораційна діяльність.

Обвинувачена А., будучи обізнаною, що стосовно неї розпочато кримінальне провадження, винесено повідомлення про підозру, у судові засідання суду першої інстанції не з`явилася з метою ухилення від кримінальної відповідальності, тому стосовно неї здійснюється спеціальне судове провадження за відсутності обвинуваченого (in absentia) відповідно до ч.3 ст.323 КПК України.