flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Одеський апеляційний суд звернув увагу на проблему забезпечення онкопацієнтів життєво необхідними ліками

12 липня 2023, 12:30
19 січня 2023 року Одеський апеляційний суд у складі колегії суддів Сєвєрової Є.С., Вадовської Л.М., Колеснікова Г.Я. розглянув у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу громадянина П. на рішення Київського районного суду м. Одеси від 14 червня 2022 року.
В серпні 2021 року громадянин П. звернувся до суду з позовом до Міністерства охорони здоров’я України (далі – МОЗ України), Одеської обласної державної адміністрації, Комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний онкологічний диспансер» про відшкодування збитків на лікування лікарським препаратом «Кітруда» (Пембролізумаб) та відшкодування моральної шкоди.
Судом першої інстанції в задоволенні позову відмовлено, постановою Одеського апеляційного суду рішення суду залишено без змін.
Разом із тим, під час вирішення спору апеляційним судом встановлено, що незважаючи на визнання у світі лікарського препарату «Кітруда» (Пембролізумаб) найефективнішим лікарським засобом для лікування хворих на онкологічне захворювання – злоякісної меланоми шкіри та реєстрацію його МОЗ України ще в 2017 році, препарат не включено до Національного переліку основних лікарських засобів та номенклатури лікарських засобів, які закуповуються за кошти державного бюджету на виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я, що позбавляє осіб безоплатного лікування та не надає підстав для відшкодування понесених ними затрат на його придбання у разі лікування за власні кошти.
З метою привернути увагу до піднятої суспільної проблеми у лікуванні онкологічних захворювань в Україні, колегією суддів на адресу МОЗ України було направлено окрему ухвалу про необхідність якнайшвидше вжити заходів для вирішення питання щодо доцільності включення цього лікарського засобу до Національного переліку основних лікарських засобів та номенклатури лікарських засобів, які закуповуються за кошти державного бюджету.
Суд наголосив, що вартість зазначеного лікарського засобу на ринку послуг для придбання за власні кошти не є доступною для широкого кола осіб, хворих на онкологічні захворювання, та у разі позитивного висновку про ефективність та доцільність віднесення його до тих, які надаються в порядку забезпечення безоплатної лікарської допомоги, допоможе надати її вчасно.
На виконання окремої ухвали апеляційного суду станом на квітень 2023 року листом МОЗ України суд повідомлено про вжиття відповідних заходів та початок перемовин з компанією щодо можливості укладання договору керованого доступу ТОВ «МСД Україна».

P.S.

В червні 2023 року на адресу Одеського апеляційного суду надійшов лист-подяка від громадянина П., де йшла мова про те, що до нового протоколу МОЗ України з лікування людей, хворих на онкологічне захворювання – злоякісна меланома шкіри, нарешті додано лікарський препарат «Кітруда» (Пембролізумаб).
 
Витяг з листа-подяки від 13.06.2023:
"Благодарственное письмо!
 
Здравствуйте, Одеський апеляційний суд у складі колегії:
судді Сєвєрової Є.С., суддів: Вадовської Л.М., Колеснікова Г.Я.,
за участю секретаря Малюти Ю.С., від позивача громадянина П.
 
Хочу Вас поблагодарить, что благодаря принятой отдельной Ухвале Апеляционного суда сегодня был получен от МОЗ Украины новый протокол лечения всех онкобольных Украины с диагнозом рак кожи (меланома кожи), в который включен новый инновационный препарат пембролизунаб "Китруда", благодаря которому будут спасены тысячи онко больных не только с диагнозом рак кожи, но и рак груди, рак легких, рак почек, рак головного мозга и т.д., так как данный препарат унифицирован, прошел весь цикл испытаний в США и Европе и с 2015 в США и с 2017 года в Европе спас уже многие жизни, а в Украине данный препарат уже 2 года поддерживает меня в послеоперационном состоянии без рецидивов. Огромная благодарность судьям, что они смогли рассмотреть в моем Иске очень наболевший вопрос всего человечества - борьба с онкологией, Вы положили начало новой эре выживания, новой эре борьбы со страшной болезнью.
Желаю Вам здоровья, Вы внесли большой вклад в будущее выздоровление онкобольных и нации в целом!"