flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За умови поважних причин пропуску строку оскарження судового рішення, пропущений строк підлягає поновленню

09 жовтня 2020, 08:49

Одеським апеляційним судом була розглянута апеляційна скарга представника О. на ухвалу Приморського районного суду м. Одеси у цивільній справі за позовом О. до публічного акціонерного товариства «Райффайзен Банк Аваль».

Ухвалою Приморського районного суду м. Одеси від 05.12.2019 року клопотання про зупинення провадження у справі залишено без розгляду, позовну заяву залишено без розгляду.

Представник О. пропустила строк на подання апеляційної скарги, та звернулася до апеляційного суду зі скаргої на ухвалу суду першої інстанції, з клопотанням про поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

В клопотанні про поновлення строку на апеляційне оскарження представник апелянта зазначила, що про існування оскаржуваної ухвали суду першої інстанції від 05.12.2019 року стало відомо лише 30.03.2020 року.

1 березня 2020 року постановою Кабінету Міністрів України №211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу (COVID-19)» через спалах у світі коронавірусу з 12 березня до 03 квітня 2020 року в Україні введено карантин, який продовжено до 24 квітня 2020 року згідно постанови Кабінету Міністрів України від 02 квітня 2020 року №255, а в подальшому - до 11 травня 2020 року згідно постанови Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 року №291, та 22 травня 2020 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 04 травня 2020 року №343 

У даному випадку представник О. подавши апеляційну скаргу 19.05.2020 року, тобто під час дії в Україні карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, з метою запобігання поширення короновірусної хвороби (COVID-19), строки апеляційного оскарження визначені ч.1 ст. 354 продовжені законом на строк дії карантину, який на час подання апеляційної скарги не закінчився.

Станом на час вирішення питання про відкриття провадження відсутні перешкоди для його відкриття.

Суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення (ст. 127 ч.1 ЦПК України).

Зважаючи на те, що причини пропуску строку оскарження судового рішення є поважними, пропущений строк підлягає поновленню судом апеляційної інстанції.

Про відкриття апеляційного провадження у справі суд апеляційної інстанції постановляє ухвалу. Питання про відкриття апеляційного провадження у справі вирішується не пізніше п`яти днів з дня надходження апеляційної скарги.

Учасники справи мають право подати до суду апеляційної інстанції відзив на апеляційну скаргу в письмовій формі протягом строку, встановленого судом апеляційної інстанції в ухвалі про відкриття апеляційного провадження. Відзив на апеляційну скаргу має містити: найменування суду апеляційної інстанції; ім`я (найменування), поштову адресу особи, яка подає відзив на апеляційну скаргу, а також номер засобу зв`язку, адресу електронної пошти, за наявності; обґрунтування заперечень щодо змісту і вимог апеляційної скарги; у разі необхідності - клопотання особи, яка подає відзив на апеляційну скаргу; перелік матеріалів, що додаються. Відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції. До відзиву додаються докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи (ст. 360 ЦПК України).

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером: 522/660/18

 

Пресслужба Одеського апеляційного суду