flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Керівництво Одеського апеляційного суду долучилось до обговорення актуальних питань подальшого розвитку інституту присяжних при відправленні правосуддя судами в Україні

30 січня 2020, 09:27

Вчора, 29 січня 2020 року у Приморському районному суді м. Одеси відбулась робоча конференція на тему: «Актуальні питання подальшого розвитку інституту присяжних при відправленні правосуддя судами в Україні», організований за участі голови комітету Верховної Ради України з питань правової політики Андрія Костіна та керівництва Приморського районного суду м. Одеси.

Мета заходу -   обговорення учасниками конференції перспектив реформування інституту присяжних, актуальних проблем розвитку інституту присяжних та пошук вирішення цих питань для подальшого впровадження їх для здійснення судочинства в Україні.

Участь у заході від Одеського апеляційного суду взяли голова суду Григорій Колесніков, заступники голови суду Андрій Дрішлюк та Олександр Джулай.

Андрій Костін представив до уваги учасників заходу пакет законопроектів щодо впровадження в Україні ефективного суду присяжних та наголосив на необхідності їх обговорення науковцями та юристами-практиками з метою визначення шляхів вдосконалення та подальшої практичної реалізації.

Керівник Програми USAID «Нове правосуддя» Девід Майкл Вон поділився власним досвідом щодо здійснення правосуддя судом присяжних у США та розповів про переваги діючого суду присяжних у правовій державі.

Старший радник Консультативної Місії Європейського Союзу із правової реформи Томас Фланаган розповів про особливості розгляду кримінальних та цивільних справ за участі присяжних в Ірландії.

Заступниця керівника Програми USAID «Нове правосуддя» Наталія Петрова та юридична радниця Програми USAID «Нове правосуддя» Уляна Пашинна представили дослідження та напрацювання експертів щодо участі присяжних у відправлені правосуддя в Україні.

Голова Ради адвокатів Одеської області Йосип Бронз та Голова ГО «Асоціація присяжних України» Сергій Саханєнко поділились власним поглядом на тенденції розвитку інституту присяжних в Україні.

  

 

  

Учасники робочої зустрічі активно обговорили чинне законодавство та пакет законопроектів щодо впровадження в Україні справжнього суду присяжних, а також розглянули ряд напрацювань з урахуванням міжнародного досвіду щодо врегулювання питань на предмет доповнення до законопроектів.

Результатом конференції стало прийняття рішення про відкрите звернення учасників до комітету Верховної Ради України з питань правової політики з пропозиціями по внесенню змін та доповнень до існуючих законопроектів та процесуальних кодексів щодо порядку участі присяжних у відправлені правосуддя в Україні.

 Прес-служба Одеського апеляційного суду