flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Одеського апеляційного суду взяв участь у відкритті Центру Барнахус у місті Одесі

16 листопада 2023, 17:23
Сьогодні в Одесі відбулось урочисте відкриття відділення Центру захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі слідства та правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства за моделлю «Барнхаус».
 
У відкритті Центру Барнахус взяли участь заступник міського голови міста Одеси Світлана БЕДРЕГА, заступник Міністра юстиції України, голова Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх Олександр БАНЧУК, керівниця проєктів захисту дітей Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Ван ЧІ ПХАМ, голова Одеського апеляційного суду Ігор АРТЕМЕНКО, директор Координаційного центру з надання вторинної правової допомоги Олександр БАРАНОВ, виконавча директорка МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» Галина СКІПАЛЬСЬКА та інші представники органів державної влади.
 
Основними принципами цієї моделі є дружнє ставлення до дітей та принцип роботи усіх спеціалістів із дитиною «під одним дахом». Переміщення дитини між різними установами та відомствами з метою опитування та опису ситуації, пов’язаної з насильством щодо неї, різні підходи щодо таких опитувань викликають у дитини повторне травмування. Тому процес запровадження міжвідомчої та міждисциплінарної співпраці, яка реалізується шляхом спільного ведення та розгляду справ, у поєднанні із застосуванням спеціальних методик допиту дитини, вимагає від всіх органів влади, залучених до цього процесу, активної участі.
 
 
 
 
Для довідки:
 
Проєкт «Впровадження моделі Барнахус для захисту дітей-постраждалих від насильства», ініційований Міжвідомчою координаційною Радою з питань правосуддя щодо неповнолітніх, імплементується МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні UNICEF Ukraine.
Центр захисту соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель «Барнахус») надає комплексну соціальну, психологічну, правову, медичну й інші види допомоги та послуги дітям – потерпілим та свідкам у провадженнях щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних із насильством.
Діяльність Центру спрямовується на дітей віком до 18 років.
На сьогодні такі центри відкрито у Вінницькій, Житомирській, Кіровоградській, Миколаївській, Тернопільській, Чернівецькій областях та м. Києві. Мета – відкрити хоча б по одному центру в кожному регіоні України.
Відкриття Центру в Одеській області стало восьмим відкриттям в умовах дії воєнного стану на території держави.