flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Одеському апеляційному суді відбулася нарада-семінар з питань кримінального судочинства в умовах воєнного стану за участі судді Верховного Суду у відставці Валентини Щепоткіної

08 вересня 2023, 15:10

08 вересня 2023 року в Одеському апеляційному суді відбулася нарада з питань кримінального судочинства в умовах воєнного стану за участю судді Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду у відставці Валентини Щепоткіної з суддями Одеського апеляційного суду та місцевих загальних судів Одеської області.

Голова Одеського апеляційного суду Ігор Артеменко, заступник голови Одеського апеляційного суду Руслан Котелевський та секретар судової палати з розгляду кримінальних справ Олег Копіца звернули увагу суддів на типові помилки, які допускаються судами першої інстанції при здійсненні повноважень слідчих суддів та розгляді по суті кримінальних проваджень і справ про адміністративні правопорушення. 

Під час наради було досліджено судову практику Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, сформовану у рішеннях Об’єднаної Палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду щодо застосування норм кримінального  та кримінального процесуального права за 2022 рік та за перше півріччя 2023 року.

Окрема увага суддів була звернута на практику суду касаційної інстанції щодо застосування положення п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України при розгляді клопотань учасників кримінального провадження про закриття кримінального провадження з підстав звернення з обвинувальним актом до суду з порушенням строків досудового розслідування визначених ст. 219 КПК України.

Валентина Щепоткіна надала суддям вичерпні відповіді на проблемні питання, висловлені місцевими судами Одеської області щодо судової практики у кримінальних провадженнях та повноважень слідчих суддів.

Закриваючи захід, судді місцевих загальних судів Одеської області подякували Валентині Щепоткіній та керівництву Одеського апеляційного суду за надану  методичну допомогу і за організацію даного заходу, а також висловили побажання щодо плідної співпраці у майбутньому.