flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проводиться попереднє оцінювання результатів міжнародного проєкту "Суд, громадяни, суспільство, держава: співпраця заради змін"

18 січня 2022, 16:48

Для того, щоб взяти участь в опитуванні "Попередня оцінка результатів міжнародного проєкту "Суд, громадяни, суспільство, держава: співпраця заради змін", необхідно перейти за покликанням:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeodWgSGElYR2vw99SmLxXlQCQhBU2F0Pq - hrKOprTuOPoDA/viewform?usp=sf_link 

та відповісти на декілька простих запитань.

Просимо прийняти участь в опитуванні та висловити свою думку.

Ваша думка надважливо цінна для нас!

Нагадаємо:

В травні 2018 року на базі Апеляційного суду Одеської області за підтримки уряду Королівства Нідерландів та організаційного супроводу Одеської обласної організації Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» стартував міжнародний проєкт «СУД, ГРОМАДЯНИ, СУСПІЛЬСТВО, ДЕРЖАВА: СПІВПРАЦЯ ЗАРАДИ ЗМІН».

Метою проєкту було покращення доступу громадян до судів та судових послуг, підвищення довіри до судів Одеської області через підвищення ефективності судового адміністрування, процесу здійснення судочинства тощо.

Протягом першого та другого візитів експерта в червні 2018 року експерт Естер де Рой, яка є міжнародним експертом з питань адміністрування судів, суддя, заступник голови Амстердамського окружного суду, експертом Європейського центру підготовки суддів: керівництво та менеджмент, разом з координаторами проєкту заступником голови Апеляційного суду Одеської області Андрієм Дришлюком (наразі заступник голови Одеського апеляційного суду) та викладачем Одеського регіонального відділення Національної школи суддів України, суддею Очаківського міськрайонного суду Миколаївської області Тетяною Шевиріною відвідали декілька місцевих судів м. Одеси та Одеської області, зокрема, Малиновський та Приморський районні суди м. Одеси, а також Іллічівський місцевий та Ізмаїльський міськрайонний суди Одеської області. В ході зустрічей з суддями та працівниками апаратів зазначених судів обговорювались нагальні проблеми, що виникають в процесі розгляду справ.  Експерт відвідувала судові засідання та була безпосередньо ознайомлена з процедурою та особливостями розгляду справ в судах першої та апеляційної інстанцій.

За результатами проведених зустрічей та співбесід, які відбувалися в формі інтерв’ю, було виявлено низку головних проблем та чинників, які, на думку самих суддів та працівників апаратів судів, заважають їм ефективно працювати.

Окрім того, за ініціативою координаторів проєкту було проведено анонімне опитування адвокатів та юристів, які практикують в Одеському регіоні, результати якого дозволили отримати об’єктивну інформацію від відвідувачів судів щодо якості організації роботи судових установ, висвітлити основні проблеми даної сфери, а також виявити вектори бажаних змін.

Під час візитів експерт також відвідала Територіальне управління Державної судової адміністрації, Одеське регіональне відділення Національної школи суддів в Україні.

За результатами перших двох візитів експертом Естер де Рой було обрано Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області, Малиновський районний суд міста Одеси та Апеляційний суд Одеської області як пілотні для експериментального запровадження передового нідерландського досвіду в галузі здійснення судочинства.

Завдяки проведеній роботі серед наданих рекомендацій експерта Естер де Рой було обрано основним напрямком для роботи в проєкті  розроблення за участю представників адвокатури, судів та громадськості Правил організації судочинства, які б дозволили не дочікуючись змін в законодавстві підвищити ефективність здійснення судочинства, скороти термін розгляду справ, запобігти зловживанню процесуальними правами учасниками процесів.   

В результаті роботи першої фази проєкту були розроблені проєкти «Правила організації ефективного цивільного судочинства», «Правила організації ефективного кримінального судочинства» (далі – «Правила»). Ці «Правила» включають в себе декілька блоків правил, узгоджених суддями, адвокатами, прокурорами та врегульовують найактуальніші прикладні проблеми, які виникають у сучасному українському судочинстві.

26 жовтня 2018 року Радою суддів України було ухвалено рішення № 71 «Про запровадження реалізації пілотного проєкту «СУД, ГРОМАДЯНИ, СУСПІЛЬСТВО, ДЕРЖАВА: СПІВПРАЦЯ ЗАРАДИ ЗМІН» на території Одеської області, яким було офіційно визначено пілотними судами з розроблення та запровадження уніфікованих правил організації цивільного та кримінального судочинства: Апеляційний суд Одеської області, Малиновський районний суд міста Одеси та Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області.

28 лютого 2020 року Рада суддів України прийняла рішення № 14 «Про запровадження «Правил організації ефективного цивільного судочинства» та «Правил організації ефективного кримінального судочинства», яким офіційно розпочалася процедура запровадження Правил в пілотних судах.

                           

                  

 

Пресслужба Одеського апеляційного суду