flag Судова влада України

Апеляційним судом переглянуто вироки щодо колабораційної діяльності у чотирьох кримінальних провадженнях

19 квітня 2024, 13:01

Запорізький апеляційний суд повідомляє, що 18 квітня 2024 року відбувся розгляд одразу чотирьох кримінальних проваджень щодо обвинувачених у колабораційній діяльності.

Так колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ у відкритому судовому засіданні, розглянула апеляційну скаргу захисника обвинуваченого А. на вирок Хортицького районного суду м. Запоріжжя від 09 жовтня 2023 року.

Громадянин України А. обвинувачується в тому, що перебуваючи на тимчасово окупованій території смт Михайлівка Запорізької області, добровільно прийняв пропозицію від представників окупаційної влади рф та зайняв посаду старшого зміни патрульних у незаконно створеному правоохоронному органі - відділі поліції № 3 Управління внутрішніх справ по м. Василівка та Василівському району (мовою оригіналу – «Отдел полиции № 3 (дислокация пгт. Михайловка) УВД по г. Васильевка и Васильевскому району»). Починаючи з квітня 2022 року здійснював свою протиправну діяльність в інтересах окупаційної влади держави-агресора рф, забезпечував охорону правопорядку під час проведення окупаційною владою агітаційних заходів, спрямованих на підтримання іміджу окупаційної адміністрації, приймав участь у затриманні проукраїнськи налаштованих громадян та здійснював охорону дільниці під час проведення незаконного референдуму.

Оскільки обвинувачений проживає на тимчасово окупованій території, відносно нього здійснювалось спеціальне судове провадження та вирок було ухвалено за його відсутності.

Вироком місцевого суду громадянина А. було визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України (добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території) та засуджено до 13 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах України та в органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в органах, що надають публічні послуги строком на 15 років з конфіскацією належного йому майна.

Строк відбуття покарання А. буде рахуватися з моменту його затримання.

В апеляційній скарзі адвокат просила вирок скасувати та ухвалити новий вирок, яким визнати невинуватим та виправдати обвинуваченого А., у зв’язку з недоведеністю наявності в діях обвинуваченого складу злочину.

Судовий розгляд відбувся за участі прокурора та захисника обвинуваченого.

За результатами апеляційного розгляду, колегія суддів відхилила апеляційну скаргу та залишила вирок місцевого суду без змін.

Справа № 337/2247/23

 

Також 18 квітня 2024 року колегією суддів судової палати з розгляду кримінальних справ у відкритому судовому засіданні була розглянута апеляційна скарга захисника обвинуваченого К.- адвоката Б. на вирок Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 20 грудня 2023 року.

Згідно з матеріалів кримінального провадження, обвинувачений К. в травні 2022 року був звільнений зі служби в поліції з посади інспектора-чергового Василівського районного управління поліції ГУ НП України в Запорізькій області у званні «майор поліції», та з цього часу, перебуваючи на тимчасово окупованій території м. Кам’янка-Дніпровська Запорізької області, прийняв пропозицію представників збройних формувань та окупаційної адміністрації держави агресора та добровільно зайняв посаду оперативного чергового чергової частини незаконно створеного правоохоронного органу, а саме «отдела полиции № 2 Управления внутренних дел по г. Васильевка и Васильевскому району Главного управления МВД по Запорожской области». В подальшому, обвинувачений К. брав участь у добових чергуваннях, обліку правопорушень та ведення відповідної документації, а також вчиняв протиправні дії в інтересах окупаційної влади, пов’язані з охороною прав, правопорядку, що здійснюються від імені та за стандартами держави-агресора на тимчасово окупованій території.

Відносно обвинуваченого здійснювалось спеціальне судове провадження та вирок було ухвалено за його відсутності.

Вироком місцевого суду громадянина К. було визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України (добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території) та засуджено до 13 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах України та в органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в органах, що надають публічні послуги строком на 15 років з конфіскацією належного йому майна. (вирок було ухвалено за відсутності обвинуваченого в порядку спеціального судового провадження).

Строк відбуття покарання К. буде рахуватися з моменту його затримання.

В апеляційній скарзі адвокат просив вирок скасувати та ухвалити новий вирок, яким визнати невинуватим та виправдати обвинуваченого К., у зв’язку з недоведеністю наявності в діях обвинуваченого складу злочину.

Судовий розгляд відбувся за участі прокурора та захисника обвинуваченого.

За результатами апеляційного розгляду, колегія суддів відхилила апеляційну скаргу та залишила вирок місцевого суду без змін.

Справа № 335/3130/23

 

Наступним, колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ у відкритому судовому засіданні переглянула вирок Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 12 жовтня 2023 року, яким обвинуваченого В. визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України (добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих функцій у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, в тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора) та призначено йому покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах влади строком на 15 років, з конфіскацією всього належного йому майна.

Нагадаємо, громадянин В., приблизно з травня 2022 року, зайняв посаду голови в незаконно створеному органі влади - «Осипенковское ОТО» Бердянського району Запорізької області, яка передбачає пряме підпорядкування самопроголошеному, незаконному та підконтрольному окупаційній адміністрації рф органу влади – мерії м. Бердянська, створеному на тимчасово окупованій території м. Бердянська Запорізької області.

Відповідно займаній посаді, обвинувачений В. забезпечував діяльність окупаційної адміністрації держави-агресора, та дитячих садків, шкіл та місцевої лікарні на території Осипенківської ОТГ Бердянського району Запорізької області, здійснював підбір кадрів до установ, які безпосередньо йому підпорядковуються, а також примушував мешканців Осипенківської ОТГ Бердянського району Запорізької області отримувати російські паспорти та  організував роздачу російської гуманітарної допомоги в с. Новопетрівка. Крім того, надав незаконні вказівки підпорядкованому йому персоналу щодо формування списків пенсіонерів, яким буде надана допомога в розмірі 10 тисяч рублів.

В апеляційній скарзі адвокат просив вирок скасувати, закрити кримінальне провадження через не встановлення достатніх доказів для доведення винуватості А. у суді і вичерпані можливості їх отримання (п. 3 ч. 1 ст. 284 КПК України).

За результатом апеляційного розгляду, вирок залишено без змін.

Судовий розгляд відбувся за участі прокурора та захисника обвинуваченого.

Справа № 331/2032/23

 

Наостанок, колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ апеляційного суду у відкритому судовому засіданні залишила вирок Заводського районного суду м. Запоріжжя від 31 липня 2023 року без змін, яким обвинуваченого Щ. визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України (передача матеріальних ресурсів збройним формуванням держави-агресора) та засуджено до чотирьох років позбавлення волі з позбавленням права обіймати будь-які посади в органах державної влади, місцевого самоврядування, правоохоронних органах та в органах, що надають публічні послуги строком на 12 років з конфіскацією усього майна. Арештоване майно конфісковане в дохід держави.

Нагадаємо, обвинувачений Щ., який був власником і директором суб’єкта господарювання ТОВ «АЛДАНА» та водночас фізичною особою підприємцем, перебуваючи на тимчасово окупованій території м. Василівка Запорізької області, у квітні 2022 року, добровільно та ініціативно передав господарські будівлі та виробничі майданчики, особам зф держави-агресора рф, які використовували зазначені об’єкти для зберігання свого технічного оснащення, устаткування військової техніки та розміщення особового складу. Крім того, Щ. придбав запасні частини для військової техніки зф держави-агресора рф марки «КАМАЗ», які перевіз за її місцем розташування.

В апеляційній скарзі адвокат просив вирок змінити, застосувавши до покарання обвинуваченого ст. 75 КК України, та звільнити його від відбування покарання із випробуванням встановивши іспитовий строк терміном на два роки.

Судовий розгляд відбувся за участі прокурора та захисника обвинуваченого.

Справа № 332/3354/22

 

 

Прес-служба суду