flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація щодо резонансної справи

07 лютого 2024, 18:17

 

ПРЕССЛУЖБА СУДУ РОЗПОЧИНАЄ ДЕТАЛЬНЕ ІНФОРМУВАННЯ СУСПІЛЬСТВА

ПРО ХІД РОЗГЛЯДУ РЕЗОНАНСНОЇ СПРАВИ

             Соснівський районний суд міста Черкас продовжує розгляд кримінального провадження № 42022252010000126 від 03.11.2022 року за обвинуваченням настоятеля Черкаської єпархії УПЦ у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст.161, ч.2 ст.436-2, ч.3 ст.436-2 КК України.     

             Щодо ходу розгляду справи в суді: Справа надійшла до суду 15.05.2023 року.

             За цей період було проведено 3 (три) судових засідань в межах підготовчого судового провадження та 14 (чотирнадцять) судових засідань у межах судового розгляду справи по суті. Судовий розгляд справи по суті відбувається відкрито та публічно, з допуском представників ЗМІ та громадськості, і триває на даний час. Інформуємо, що відповідно до частин 1, 2 статті 349 КПК України судом було встановлено порядок дослідження доказів, який відбувається в наступній послідовності: 1) допит потерпілих; 2) допит свідків; 3) дослідження письмових доказів, відео-, аудіозаписів; 4) допит обвинуваченого. На даний час судом допитано 4 (чотирьох) потерпілих.

               Наступне судове засідання у справі, на якому заплановано допит свідків, призначено на 11 год. 00 хв. 20.02.2024.

               Зауважуємо, що ухвалою суду від 24.01.2024 обмежено відеозйомку допиту свідків у судовому засіданні, оскільки подальше поширення таких записів в мережі Інтернет може призвести до розголошення їх показань та вплинути на покази не допитаних свідків, що може завдати шкоди судовому розгляду та інтересам правосуддя. Щодо запобіжного заходу, застосованого до обвинуваченого: Під час досудового розслідування 12.04.2023 року слідчим суддею до настоятеля Черкаської єпархії УПЦ було застосовано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту і такий запобіжний захід діяв більше 8 (восьми) місяців.

               Ухвалою суду від 20.12.2023 (https://reyestr.court.gov.ua/Review/116336061) до обвинуваченого було застосовано менш обтяжливий запобіжний захід у вигляді домашнього арешту у нічний час доби, а саме з 22 год. 00 хв. до 06 год. 00 хв., строком на 60 днів з 20 грудня 2023 року по 18 лютого 2024 року включно. Суд мотивував таке рішення зменшенням ризиків, які більше не надавали підстав для продовження цілодобового домашнього арешту (було враховано, що у кримінальному проваджені на той час вже було завершено допит трьох потерпілих і з перебігом судового провадження зменшились ризики, які стали підставою для обрання та продовження запобіжного заходу на початковій стадії розслідування; за весь час судового провадження обвинувачений не допускав неявок у судові засідання, не ухилявся та не переховувався від суду, як і не допускав порушень обов’язків перебування на домашньому арешті, що могли потягнути зміну запобіжного заходу на більш суворий). Також було взято до уваги позитивну характеристику обвинуваченого та наявність у нього постійного місця проживання і зайнятості, наявність наукового ступеня та статусу правозахисника Організації Об’єднаних Націй. Водночас суд відхилив доводи прокурора щодо вчинення обвинуваченим нового злочину за ч.1 ст.161 КК України, оскільки згідно зі ст.62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. У судовому засіданні 06.02.2024 суд відмовив у задоволенні клопотань сторони захисту про зміну запобіжного заходу на особисте зобов’язання та задовольнив клопотання прокурора і продовжив обвинуваченому запобіжний захід у виді домашнього арешту в нічний час доби, по 06 квітня 2024 року включно. Водночас судом було дещо зменшено часові проміжки перебування обвинуваченого під домашнім арештом в нічний час і визначено, що відтепер він зобов’язаний перебувати під домашнім арештом «з 23 год. 00 хв. до 05 год. 00 хв.» (раніше вказаний проміжок становив "з 22 год. 00 хв. до 06 год. 00 хв."). Таке рішення обґрунтовано тим, що обвинувачений є керуючим Черкаської єпархії УПЦ та, проживаючи в Київській області, має необхідність проводити вечірні та ранкові служби (богослужіння, літургії) для вірян в монастирях (соборах) по Черкаській області.

               Просимо громадськість врахувати, що запобіжний захід НЕ є видом покарання обвинуваченого/підозрюваного, а призначений виключно для дисциплінування його процесуальної поведінки та для мінімізації доведених прокурором ризиків, що виникли у кримінальному провадженні та об’єктивно існують на час вирішення питання про запобіжний захід.