flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За умисне вбивство – довічне позбавлення волі

16 липня 2013, 16:52

В червні місяці цього року Маньківським районним судом було розглянуто кримінальну справу про жорстоке вбивство літньої жінки, за яке злочинець отримав найсуворішу міру покарання – довічне позбавлення волі.

Громадянин К., будучи раніше судимим за умисне вбивство, у 2007 році перебуваючи в приміщенні житлового будинку с. Подібна, запропонував власнику даного жилого будинку громадянину Д., шляхом здійснення насильницьких дій заволодіти майном  місцевої мешканки громадянки А., так як вона самотня жінка похилого віку і не буде чинити активного фізичного опору, на що останній погодився. Після чого громадяни К. і Д., розподіливши між собою ролі під час вчинення майбутнього злочину обмотали взуття відрізками тканини та одягли на руки рукавички і проникли у дім громадянки А., де вчинили напад, поєднаний із насильством, а саме заздалегідь принесеними з собою плоскогубцями громадянин К. витягнув з вхідних дверей скло, відкрив вхідні двері будинку і разом проникли до будинку. Прокинувшись, та виявивши, в своєму житлі сторонніх осіб власниця домоволодіння громадянка А., почала вимагати від них, щоб вони покинули її будинок, на що громадянин К., штовхнув її і вона впала на спину. Після чого він почав наносити їй чисельних ударів руками та ногами по голові та тулубу при цьому вимагаючи у неї гроші. В цей час громадян Д., приніс знайдену  на місці  господарську мотузку,  якою  вони  удвох зв'язали руки громадянці А. за спиною, а громадянин К. наніс останній ще декілька ударів ногами по тулубу, внаслідок чого заподіяв громадянці А., тілесних ушкоджень, які згідно висновків судово-медичної експертизи відносяться до категорії тяжких тілесних ушкоджень за ознакою небезпеки для життя і внаслідок отримання яких громадянка А. померла на місці події. Після чого громадянин К.  спільно з громадянином Д. обшукали житло громадянки А., і заволоділи  майном, яке належало їй на загальну суму 2159 грн. та разом з викраденим майном з місця вчинення злочину зникли.

Переходячи до обрання міри покарання, суд врахував ступінь суспільної небезпеки скоєного злочину, особу обвинуваченого, обставини, що пом’якшують його відповідальність - це з'явлення із зізнанням, щире каяття у вчиненому та активне сприяння розкриттю злочину, обставини, що обтяжують його відповідальність - це вчинення злочину щодо особи похилого віку та рецидив злочинів, і тому громадянина К. обвинуваченого у вчиненні злочинів, передбачених п. п. 6, 13 ч. 2 ст. 115, ч. 4 ст. 187 КК України  було визнано винним  і призначено покарання:

·         за п.п. 6, 13 ч. 2 ст. 115 КК України у вигляді п"ятнадцяти років позбавлення  волі, з конфіскацією  всього належного йому майна;

·         за ч. 4 ст. 187 КК України у вигляді десяти років позбавлення волі, із конфіскацією всього належного йому майна.

 На підставі ст. 70 КК України, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, остаточно призначено до відбуття громадянину К. п"ятнадцять років позбавлення волі з конфіскацією  всього належного йому майна

На підставі ч. 4 ст. 70 КК України за сукупністю злочинів, шляхом поглинання менш суворого покарання за цим вироком більш суворим покаранням відбутим частково за попереднім вироком Бобринецького районного суду Кіровоградської області від 11.03.2011 року, остаточно призначено до відбуття громадянину К. покарання у вигляді довічного позбавлення волі із конфіскацією всього належного йому майна.

А іншого учасника даного злочину, тобто громадянина Д., було засуджено Маньківським районним судом 22.05.2008р. за ч. 4 ст. 187 КК України до 10 років  позбавлення волі з конфіскацією майна.