flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

17 січня, набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності».

23 січня 2012, 15:53

 17 січня, набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності».

Із набранням Законом чинності, зокрема, за вчинення злочинів у господарській сфері замість покарання у вигляді позбавлення волі запроваджується санкція у вигляді штрафу. Штраф може бути замінений судом на інше покарання лише у випадку його несплати в термін, установлений судовим рішенням.

Така ж санкція застосовуватиметься і для тих випадків, коли суб'єктом злочину є службова особа юридичної особи приватного права (статті 3641 "Зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми", 3651 "Перевищення повноважень службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми" Кримінального кодексу України).

Даним Законом скасовано кримінальну відповідальність за ті діяння у сфері господарської діяльності, які сьогодні втратили ознаки підвищеної суспільної небезпеки, достатньої для переслідування їх у кримінальному порядку.  Зокрема, 16 складів злочинів декриміналізуються, що тягне за собою закриття всіх кримінальних справ. Скасовано кримінальну відповідальність за склади злочинів, передбачених статтями:

-          202 "Порушення порядку зайняття господарською діяльністю та діяльністю з надання фінансових послуг";

-           203 "Зайняття забороненими видами господарської діяльності";

-          207 "Ухилення від повернення виручки в іноземній валюті";

-          208 "Незаконне відкриття або використання за межами України валютних рахунків";

-           214 "Порушення правил здачі дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння";

-          215 "Підроблення знаків поштової оплати і проїзних квитків";

-           217 "Незаконне виготовлення, збут або використання державного пробірного клейма";

-          218 "Фіктивне банкрутство";

-          220 "Приховування стійкої фінансової неспроможності";

-          221 "Незаконні дії у разі банкрутства";

-          223 "Розміщення цінних паперів без реєстрації їх випуску";

-          225 "Обман покупців та замовників";

-          226 "Фальсифікація засобів вимірювання";

-          228 "Примушування до антиконкурентних узгоджених дій";

-          234 "Незаконні дії щодо приватизаційних паперів";

-          235 "Недотримання особою обов'язкових умов щодо приватизації державного, комунального майна або підприємств та їх подальшого використання чинного Кримінального кодексу України".

За вчинення вищеназваних правопорушень встановлюється адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафів.

Законодавчим актом також встановлено, що взяття під варту не може бути застосоване до раніше не судимої особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за який передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'яти років, за виключенням випадків, коли вона переховується від органів слідства або перешкоджає розслідуванню справи.

      Законом також внесено зміни до таких законодавчих актів: Кримінальний кодекс України, Кримінально-процесуальний кодекс України, Кодекс України про адміністративні правопорушення, Митний кодекс України, Кримінально-виконавчий кодекс України, Закон "Про міліцію".

 Нагадаємо, 13 грудня 2011 року  Президент України Віктор Янукович підписав Закон України №4025-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності».