flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нарада-семінар

20 вересня 2013, 15:33

 20 вересня о 10 годині відбулася міжвідомча нарада-семінар за участі судового корпусу Кіровоградщини, прокуратури Кіровоградської області та УМВС України в області.

Темою обговорення був стан застосування положень Кримінального процесуального кодексу України 2012 року при здійснення кримінального судочинства.

На нараді були присутні голова апеляційного суду Кіровоградської області Володимир Мельник, заступник голови апеляційного суду Кіровоградської області Віктор Онуфрієв, перший заступник прокурора Кіровоградської області Сергій Жолонко, заступник прокурора Кіровоградської області Микола Салюк, перший заступник начальника УМВС- начальника слідчого управління УМВС України в області Ольга Терещенко, голови районних судів та слідчі-судді Кіровоградської області, прокурори та слідчі Кіровоградщини.

Нараду відкрив голова апеляційного суду Кіровоградської області Володимир Мельник. Він зазначив, що за 10 місяців дії КПК 2012 року виникло багато проблемних питань щодо практичного застосування Кримінального процесуального кодексу. Голова апеляційного суду Кіровоградської області наголосив, що виникають проблеми та складності , проте наразі існує тенденція до гуманізації правосуддя, що, безумовно, позитивно впливає на імідж правосудної системи в цілому.

Незважаючи на те, що суддями, процесуальними прокурорами та слідчими в цілому додержуються вимоги Закону при провадженні досудового розслідування та в ході судового розгляду, трапляються випадки неоднакового застосування окремих норм КПК України. Такі питання потребують спільного вирішення.

На сьогодні не налагоджено практику продовження судом строку тримання під вартою. Відсутність чіткого законодавчо врегульованого механізму продовження строку тримання під вартою призводить до порушення конституційних прав обвинувачених осіб. Також іноді допускаються випадки неоднакового застосування судами норми КПК України. Нерідко виникають проблеми застосування положень кримінального процесуального законодавства, що пов’язані з неякісною підготовкою слідчими клопотань.

Існує наявна нагальна потреба у напрацюванні узгодження поведінки суддів, прокурорів та слідчих. Так, на міжвідомчій нараді постановили всім присутнім звернути увагу та вжити додаткових заходів спрямованих на однакове застосування норм КПК України при прийнятті рішень. Необхідним заходом також є проведення спільних міжвідомчих нарад в районах для спільного вирішення проблемних питань, а також провести навчання щодо застосування в практичній діяльності положень кримінального процесуального законодавства з оперативними працівниками міжміських прокуратур, які здійснюють нагляд за досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях у формі процесуального керівництва, молодими спеціалістами, та слідчими слідчих підрозділів органів внутрішніх справ.