flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова повістка у вигляді смс-повідомлення

30 січня 2024, 14:22

Текст судової повістки може бути надісланий учаснику смс-повідомленням лише після подання ним до суду відповідної заяви про намір отримання електронної повістки у такій формі.

На це звернув увагу Касаційний кримінальний суд, скасовуючи ухвалу апеляційної інстанції у справі №646/837/23, інформує «Закон і Бізнес».

У цій справі ухвалою слідчого судді відмовлено у задоволенні скарги на постанову слідчого про закриття кримінального провадження. Особа подав апеляційну скаргу з клопотанням про поновлення строку на апеляційне оскарження, але апеляційний суд відмовив у задоволенні такого клопотання та повернув скаргу апелянту.

У касаційній скарзі вказує, що не був присутнім під час розгляду слідчим суддею його скарги, бо виклик у судове засідання було здійснене за допомогою смс-повідомлення, яке він не міг прочитати, оскільки пошкодив телефон через падіння.

ККС зауважив, що безпідставними є висновки суду апеляційної інстанції про те, що, вказавши номер телефону в скарзі, особа автоматично дав згоду на відправку йому смс-повідомлень від суду. Адже відповідно до Порядку надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі, затвердженого наказом ДСАУ від 23.01.2023 №28 (який діяв на час розгляду скарги), судовий виклик надсилається учаснику судового процесу в такий спосіб за наявності відповідної його заяви та технічної можливості,

Тож суду необхідно було з’ясувати, чи належним чином особа був повідомлений слідчим суддею про місце, день та час розглядуйого скарги на постанову слідчого про закриття кримінального провадження.

Закон і Бізнес