flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про відновлення е-декларування під час воєнного стану

26 жовтня 2023, 14:13

Президент Зеленський 10 жовтня підписав Закон про відновлення е-декларування під час воєнного стану, повторно ухвалений Верховною Радою з його пропозиціями.

Укрінформ розповідає детально про основні положення Закону, як вони вплинуть на декларантів, терміни кампаній декларування, відкриття публічного доступу до Єдиного державного реєстру декларацій з урахуванням безпекових аспектів та нові інструменти від НАЗК для декларантів.

ТЕРМІНИ КОМПАНІЙ ДЕКЛАРУВАННЯ

Щорічні декларації за 2021-2022 роки необхідно подати до 31 січня 2024 року, а за 2023 рік – до 31 березня 2024 року включно.

 

 

ТЕРМІНИ ДЛЯ ТИХ, ХТО ДОБРОВІЛЬНО ПОДАВАВ ДЕКЛАРАЦІЇ

Декларанти, які після повномасштабного вторгнення добровільно подали декларацію, мають можливість виправити ці декларації (подані з 24 лютого 2022 року до 11 жовтня 2023 року включно. - Ред.). Для цього необхідно протягом 14 днів, тобто не пізніше 25 жовтня 2023 року, звернутись до НАЗК з листом у довільній формі, в якому зазначити яку або які декларації є потреба виправити і вказати дату їх подання.

Далі ви отримаєте відповідне повідомлення у своєму персональному електронному кабінеті Реєстру та зможете подати виправлену декларацію протягом 30 днів, проте лише один раз.

ДЛЯ КОГО ПОДАЧА ДЕКЛАРАЦІЙ ВІДТЕРМІНОВАНА

Є категорії осіб, до яких відтерміновано обов'язок подачі декларацій. Це:

  • військовослужбовці ЗСУ, Державної прикордонної служби, Держспецзв’язку, Управління державної охорони та інших військових формувань, поліцейських особливого призначення, які залучені до ведення бойових дій;

  • особи,  які проходять службу на умовах державної таємниці і розкриття даних про яких зашкодить здійсненню ними цієї служби;

  • особи, які для здійснення повноважень перебувають у зоні проведення активних бойових дій, перебувають на тимчасово окупованих територіях;

  • особи, які є полоненими та інтернованими, хто перебуває на лікуванні та реабілітації після поранення або контузії у зв'язку із несенням військової служби і виконанням повноважень;

  • члени сімей всіх цих названих категорій осіб.

 

 

Зверніть увагу!

Декларації все ж доведеться подати особам, які проходять військову службу на посадах міністрів, керівників ЦОВВ, місцевих органів влади, на посадах в апаратах міністерств, ВЛК, ТЦК, беруть участь у закупівлях у сфері оборони або відряджені на такі посади.

ЯКИЙ ПЕРІОД ВІДТЕРМІНУВАННЯ

Для низки осіб відтерміновано обов’язок подачі декларацій – їм потрібно буде це зробити не пізніше 90 днів після зміни умов, які надають право на відтермінування. Змінами умов, за яких відтермінування може бути завершено, є завершення воєнного стану, звільнення зі служби, виїзд з окупованих територій, зони бойових дій тощо.

Вилучення наявних декларацій таких людей з реєстру відбувається за поданням керівників військових формувань. Подання має бути направлене у Нацагентство в електронній формі, тоді НАЗК вилучає ці декларації із публічної частини реєстру і на момент відкриття реєстру декларацій цих даних у публічній частині вже не буде.

Відповідальність за вірогідність даних, які будуть зазначені у такому поданні, покладається на керівників, які будуть його підписувати, а НАЗК як орган виконавчої влади, який імплементує цей закон, буде ці подання розглядати і вилучати відповідні декларації з публічної частини реєстру.

КОЛИ БУДЕ ВІДКРИТИЙ ДОСТУП ДО РЕЄСТРУ ДЕКЛАРАЦІЙ

НАЗК відкриє публічний доступ до Реєстру 10 грудня 2023 року з урахуванням безпекових заходів. Саме тоді журналісти та активісти отримають доступ до даних посадовців та зможуть допомогти правоохоронним органам та НАЗК швидше виявити тих осіб, які незаконно збагатилися під час війни.

Проте розроблено механізм, який дозволить вилучити декларації певних категорій осіб з публічного доступу до відкриття Реєстру задля їхньої безпеки. Для цього керівники державних органів та органів місцевого самоврядування мають направити до НАЗК перелік таких декларантів.

Декларантам та членам їх сімей особисто звертатися до НАЗК не потрібно, питання внесення декларанта у список вирішується виключно його чинним керівником (колишнім керівником декларанта – у разі звільнення).

ЯКІ ЗМІНИ У ПОДАННІ ДЕКЛАРАЦІЙ

Не потрібно буде вносити відомості про номери рахунків. Кожен декларант, який захоче подати декларації сьогодні-завтра і на майбутнє, до зміни самої форми технічно зможе подати декларації без таких даних.

Декларант, члени сім'ї якого проживають за кордоном, можуть не зазначати повну адресу місця проживання – треба тільки країну та регіон.

За новим Законом, декларант матиме можливість лише одноразово подати виправлену декларацію протягом 30 днів після її подання.

Через війну багато хто був змушений залишити свої домівки поспіхом, втративши документи. НАЗК запровадило в Реєстрі декларацій спеціальну функцію  – «Дані для декларації». Це ще одна можливість спростити процес декларування, полегшити пошук даних та уникнути помилок, які декларанти могли зробити в попередніх деклараціях.

Роз’яснення стосовно декларування розміщені у Базі знань НАЗК. Отримати додаткову консультацію ви можете, направивши офіційного листа на електронну пошту info@nazk.gov.ua або за телефоном контакт-центру (044) 200-06-94. Відповіді на найпоширеніші технічні питання роботи з Реєстром декларацій розміщені за посиланням.

Мультимедійна платформа іномовлення України Укрінформ