flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чи можна оскаржити зупинення досудового розслідування — ВС

27 червня 2023, 13:33

У намір законодавця не входило виключити постанови, ухвалені слідчим на підставі п.3 ч.1 ст.615 КПК, із загального права на оскарження, передбаченого п.2 ч.1 ст.303 КПК.

На це звернув увагу Касаційний кримінальний суд, залишаючи в силі попередні рішення у справі №489/6721/21, інформує «Закон і Бізнес».

У цій справі постановою слідчого досудове розслідування було зупинено на підставі п. 3 ч. 1 ст.615 КПК у зв’язку з неможливістю забезпечити явку підозрюваної особи для проведення слідчих дій під час воєнного стану.

Утім, слідчий суддя задовольнив скаргу захисника в інтересах підозрюваного і скасував цю постанову. Апеляційний суд відмовив у відкритті провадження та повернув апеляційну скаргу прокурора на підставі ч.4 ст.399 КПК, оскільки така ухвала не підлягає оскарженню.

Як констатував ККС, сторона обвинувачення не оспорює, що така ухвала слідчого судді не входить до переліку рішень, які відповідно до ст. 309 КПК підлягають апеляційному оскарженню під час досудового розслідування. Водночас стверджується, що сама постанова слідчого не могла бути оскаржена на підставі п.2 ч.1 ст.303 КПК і, відповідно, слідчий суддя не мав повноважень розглядати таку скаргу та приймати за нею рішення.

Довід про вихід слідчого судді за межі своїх повноважень обвинувачення ґрунтує на тому, що на відміну від формулювання викладеного у п.2 ч.1 ст.303 КПК, яке передбачає право оскаржити рішення про зупинення «досудового розслідування», п.3 ч.1 ст.615 КПК передбачає рішення про зупинення «строку досудового розслідування».

Однак, ККС не вважає різницю у формулюванні у згаданих положеннях КПК вирішальною для права на оскарження постанови слідчого. Таким чином, можливість оскарження до слідчого судді рішення слідчого про зупинення строку досудового розслідування, ухвалене на виконання повноважень, визначених ч.1 ст.615 КПК, було чітко передбачено ч.4 цієї ж статті.

Натомість, ухвала слідчого судді про скасування постанови слідчого про зупинення досудового розслідування на підставі п.3 ч.1 ст.615 КПК не підлягає окремому апеляційному оскарженню.

Закон і Бізнес