flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ЄБРР пояснили, як в Україні працюватимуть онлайн-суди

31 травня 2021, 08:52

У ЄБРР пояснили, як в Україні працюватимуть онлайн-суди

Онлайн-суди фокусуватимуться на позовах малих та середніх підприємств вартістю до 10 тисяч євро. Застосування онлайн-судочинства для справ цієї категорії може стати «пілотним» досвідом для України. Потім його можна буде екстраполювати і на інші категорії справ.

 Про це розповіла старша радниця ЄБРР Вероніка Брадеуцану в ході обговорення з представниками Вищої ради правосуддя питання цифрової трансформації у судах та напрямів взаємодії, передає «Закон і Бізнес».

ЄБРР розпочав в Україні пілотний проект з надання допомоги у створенні онлайн-судів для розгляду позовів невеликої вартості. У рамках проекту з трансформації судів планують звернути увагу на весь процес здійснення судочинства в Україні, а не тільки на його діджиталізацію, - пояснила В.Брадеуцану. - У впровадженні змін допомагатимуть українські й іноземні експерти та консультанти.

Онлайн-суди передбачають, що процедура вирішення спорів проводиться дистанційно, починаючи від подання позову і закінчуючи винесенням рішення. Ці суди доступні безпосередньо учасникам судового процесу та їхнім представникам, а також доповнені послугами та інструментами для полегшення доступу до правосуддя та участі в судовому процесі.

Як повідомляє сайт Банку, спочатку ЄБРР розпочинає комплексну оцінку показників та стандартів діяльності судів на основі найкращих міжнародних, європейських та національних практик господарських судів. Розроблені стандарти та показники скерують та встановлять цільові показники ефективності для концепції онлайн-судів, яка буде розроблена у другому компоненті проекту. Другий етап буде присвячений розробці концепції та плану розвитку онлайн-судів в Україні, висвітлюючи необхідні правові, технічні та бюджетні передумови їх створення. Концепція та дорожня карта, розроблені на другому етапі для України, зможуть бути відтворені в інших економіках, де ЄБРР інвестує.

У свою чергу, виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький засвідчив готовність до співпраці та пообіцяв надавати представникам ЄБРР усю необхідну інформацію та допомогу.

Закон і Бізнес