flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

22 лютого – Міжнародний день підтримки жертв злочинів

22 лютого 2024, 15:45

Цей день покликаний привернути увагу до необхідності підтримки постраждалих у результаті неправомірних дій та об’єднує весь світ у боротьбі за справедливість і захист прав жертв злочинів, серед пріоритетів підтримки яких можна відзначити забезпечення компенсації за заподіяну матеріальну та моральну шкоду.

У вересні 1985 року конгрес ООН щодо запобігання злочинності та поводження з правопорушниками запропонував проєкт документу – Декларації головних принципів для жертв злочинів та зловживання владою.

29 листопада 1985 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила Декларацію головних принципів для жертв злочинів та зловживання владою.

22 лютого 1990 року уряд Англії опублікував «Хартію жертв злочинів» та з того часу у світі відзначають Міжнародний день підтримки жертв злочинів.

Завдяки міжнародним та національним експертам Проєкту «Право-Justice» працівникам судів, правоохоронних органів, системи безоплатної правової допомоги надано можливість покращити рівень надання послуг для постраждалих осіб, шляхом розуміння їх потреб, правильної комунікації та надання підтримки.

Судова система повинна враховувати та належним чином реагувати на потреби, які виникають під час надання послуг різним групам користувачів, в тому числі, особам, які зазнали травм у результаті злочинних дій.

У 2023 році помічник голови Малинського районного суду Леся Осадча пройшла навчальний курс в межах Ініціативи «Модельні суди» Проєкту «Право-Justice», за результатами якого отримала Сертифікат тренера з впровадження сервісів для вразливих користувачів суду.

Сьогодні ми повинні зробити все від нас залежне для того, щоб протягнути руку допомоги тим, хто опинився у ситуації насильства. Не мовчіть – і вам допоможуть!

Отримати консультацію щодо ситуації насильства, подальших кроків, а також контакти пунктів отримання допомоги можна за телефонами «гарячих ліній»:

  • 1547 (Державна установа «Урядовий контактний центр») – цілодобова та безкоштовна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей;
  • 0 800 500 335 або на короткий номер 116123 (громадська організація «Ла Страда Україна») – гаряча лінія з запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми та гендерної дискримінації;
  • 0 800 213 103 – контактний Центр системи безоплатної правової допомоги.

Також при Малинському міському центрі соціальних служб діє мобільна бригада соціально-психологічної підтримки людям, які постраждали від домашнього насильства. Тож усі, хто потребує допомоги, може звернутися за номером 067 582 91 45.

Пам’ятайте, що найголовніше – це ваша безпека!

Довідково інформуємо: відповідно до показників звітності Малинського районного суду Житомирської області про розгляд матеріалів кримінального провадження за 2023 рік потерпілими від злочинів визнано 62 особи, яким заподіяно моральну та матеріальну шкоду на суму 464098 грн.

Види кримінальних правопорушень:

  • проти життя та здоров’я особи – 11 потерпілих;
  • проти власності – 46 потерпілих;
  • проти безпеки руху та експлуатації транспорту – 4 потерпілих;
  • проти громадського порядку та моральності – 1 потерпілий.

Пресслужба суду