flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Робота суду через призму війни

21 жовтня 2022, 10:46

24 лютого 2022 року розділило життя України на до і після….

Хоч доступ до правосуддя не може бути обмежений навіть в умовах воєнного стану, разом з тим, судова гілка влади також зазнала впливу війни, що внесло свої корективи і в процес здійснення судочинства в Малинському районному суді Житомирської області.

З початком повномасштабної військової агресії проти нашої країни, через наближення фронту до міста Малина, головою суду було винесено розпорядження щодо проведення розгляду лише невідкладних судових справ. Вся роботу апарату суду була спрямована на вжиття заходів задля збереження справ, документів та матеріальних цінностей.

06 березня 2022 року внаслідок ворожого авіаудару по центру міста Малин приміщення суду зазнало значних пошкоджень.

З огляду на відсутність умов для здійснення правосуддя, а головне – через неможливість забезпечити безпечні умови суддям, працівникам апарату та учасникам процесів, зборами суддів 07 березня 2022 року було прийнято рішення про тимчасове зупинення здійснення судочинства до усунення обставин, які зумовили припинення розгляду справ.

Розпорядженням Голови Верховного Суду №4/0/9-22 від 10 березня 2022 року було змінено територіальну підсудність судових справ Малинського районного суду Житомирської області на Корецький районний суд Рівненської області.

Незважаючи на припинення судочинства, робота працівників суду не зупинялася, адже перед колективом стояли завдання, які, хоч і не передбачалися посадовими інструкціями, однак вимагали рішучих дій: прибирання наслідків вибуху та якнайшвидше відновлення приміщення суду.

Власними силами та підручними засобами протягом березня прибрано кабінети, проведено демонтаж пошкоджених віконних конструкцій, дверей, внутрішнього оздоблення, закрито плівкою вікна.

І вже 31 березня 2022 року голова суду, Володимир Ярмоленко, звернувся до Територіального управління ДСА України в Житомирській області та Верховного Суду щодо відновлення роботи Малинського районного суду.

Після деокупації Житомирщини, 21 квітня 2022 року на підставі розпорядження Голови Верховного Суду робота Малинського районного суду Житомирської області була відновлена.

Протягом травня – червня 2022 року, зусиллями керівництва ТУ ДСА в Житомирській області та особисто начальника управління - Василя Морея, приміщення суду було відремонтовано: замінені пошкоджені вікна, двері, відновлені внутрішні перегородки та стеля, частково оновлено покрівлю.


 

Також з 23 червня 2022 року приміщення суду було взято під охорону Службою судової охорони, що забезпечило безпекову складову роботи суду в умовах воєнного часу.


Наразі Малинський районний суд працює у звичному режимі. Однак, підлаштовуючись під реалії сьогодення, задля безпеки, під час повітряних тривог прийом документів не здійснюється, судові засідання не проводяться, присутні у приміщенні суду громадяни спрямовуються в укриття.

Слід зазначити, що з січня 2022 року та по даний час на розгляді у Малинському районному суді перебувало 2634 справи; розглянуто: 632 кримінальні провадження та матеріали, 531 цивільна справа, 22 адміністративних позови, 1082 справи про адміністративні правопорушення.

Дивлячись через призму війни, хочеться наголосити на головному: колектив Малинського районного суду згуртовано та гідно здолав ті виклики, які принесла нам війна, і вже 6 місяців після відновлення роботи суду кожен з працівників докладає всіх зусиль для належного функціонування суду і судової системи загалом.

Віримо в Перемогу!