flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Алкоголь як детермінуючий чинник вчинення злочинів: аналіз судді-спікера Саланди О.М.

01 березня 2021, 10:56

Поряд із  невпинним розвитком суспільства, зростають як позитивні процеси такі як політична активність населення, наукова та творча діяльність, підсилюються і негативні, такі як злочинність, алкоголізм, наркоманія.

Люди ще не у повному обсязі зрозуміли, якої непоправної шкоди завдає алкоголь, яку загрозу він несе для фізичного та морального здоров’я нації, для майбутнього вцілому.

Як свідчить практика, основа маса злочинів насильницького характеру вчиняється у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння.Зокрема, за даними МВС, майже половина убивств вчиняються у стані алкогольного сп’яніння. Зростання кількості алкоголю, що споживається йде паралельно із зростанням кількості вчинених злочинів.

21 січня 2021 року Новоград-Волинським міськрайонним судом Житомирської області винесено вирок по справі про обвинувачення Особи 1 та Особи 2 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 6, 12, ч. 2 ст. 115 КК України. За обставинами справиособи, після спільноговживання алкогольних напоїв, вирішили заволодіти майном  та заподіяти смерть Особі 3, що в подальшому і зробили, шляхом нанесення численних тілесних ушкоджень, в тому числі з використанням холодної зброї, а саме, ножа, що і призвело до смерті потерпілого.  Вказаним Вироком Особі 1 призначено покарання у виді 12 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, що є власністю засудженого, Особі 2 призначено покарання у виді 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, що є власністю засудженого.

Овручським районним судом Житомирської області28 січня 2021 року розглянуто кримінальну справу про обвинувачення Особи 1 та Особи 2 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених п.п. 9,12 ч.2 ст. 115, ч.3 ст. 289, ч.2 ст. 185, ч.3 ст. 357, ч.1 263 КК України. Як вбачається з обставин справи, Особа 1 та Особа, перебуваючи у стані  алкогольного сп’яніння, з метою заволодіння транспортним заособом, заподіяли смерть Особі 3, шляхом нанесення численних тілесних ушкоджень по голові важкими предметами. В подальшому, один із обвинувачених, вказував, що шкодує про вчинене, що підтвердив у судовому засіданні один із свідків.  Вироком обвинуваченим призначено покарання у виді позбавлення волі 11 та 13 років. У загиблого залишилася мати та брат.                  

08 лютого 2021 Радомишльським районним судом Житомирської області винесено вирок по кримінальній справі про обвинувачення Особи 1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.115 Кримінального кодексу України (КК України), тобто  в умисному протиправному заподіянні смерті іншій людині. За обставинами злочину Особа 1 після спільного розпиття алкогольних напоїв на березі водойми, заподіяв смерть Особі 2, шляхом нанесення тілесних ушкоджень та занурення останнього під воду, доки потерпілий не перестав подавати ознаки життя, чим заподіяв смерть останньому. Вироком суду обвинуваченому призначено покарання за ч. 1 ст. 115 КК України у виді 11 років позбавлення волі. У загиблого залишилася дружина та неповнолітній син.

Особи, що вживають алкоголь, утворюють групу кримінального ризику, оскільки підвищена агресивність, знижений поріг самокритики і розширення кола дозволеного, що супроводжують вживання алкоголю, не обов’язково, але з великим ступенем імовірності штовхають людину до порушення закону.

Із власного досвіду, можу сказати, що частина обвинувачених, допитаних у судовому засіданні, переконливо стверджують, що ніколи б не вчинили злочин, якби були тверезими. Окрім того, частина обвинувачених достеменно не пам’ятають, як вчиняли злочин, не можуть пояснити мотиви його вчинення, стверджують, що вперше у житті бачать потерпілого.

Чому ж складається така ситуація, що твереза людина, без будь яких психічних відхилень, яка характеризується рідними, знайомими, сусідами, колегами, як спокійна, урівноважена, неконфліктна, враз під впливом алкоголю, перетворюється на агресивну особистість, яка не здатна себе контролювати та іноді, усвідомлювати наслідки своїх вчинків. Частина таких обвинувачених - це примірні сім’янини, працевлаштовані, проте, які мають «проблеми з алкоголем». «Проблеми з алкоголем», не означає, що людина вживає щодня великі дози алкоголю, це означає, що алкоголь, навітьу невеликих дозах, змінює її світосприйняття, моральні норми, психіку та поведінку.

Зазвичай у таких справах, при наявності підстав, передбачених ст. 509 КК України, зокрема, затьмарення свідомості, порушення пам’яті, неадекватна поведінка особи під час вчинення злочину,призначається судово-психіатрична експертиза. Адже, коли перед суддею стоїть обвинувачений, та, каючись,  стверджує, що і мухи не образить, і зовсім не пам’ятає, як вчиняв злочин, а матеріали справимістять достатньо доказів, аби засумніватись у правдивості його слів, виникає питання, чи психічно здорова така людина.

Однак, у більшості випадків у висновку експерта містяться дані про те, що особа осудна, у момент вчинення злочину могла усвідомлювати значення та наслідки своїх дій та керувати ними. Проте, зазвичай у таких справах, експерт зауважує, що особа має психо-поведінкові розладияк наслідок вживання алкоголю, які не відносяться до переліку психічних захворювань та не впливають на осудність особи.

Відповідно до ст. 21 Кримінального кодексу України (КК України), особа, яка вчинила кримінальне правопорушення у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, підлягає кримінальній відповідальності.

Окрім того, вчинення злочину у стані алкогольного сп’яніння є обтяжуючою обставиною, що передбачено ст. 67 КК України. Проте, суд має право, залежно від характеру вчиненого кримінального правопорушення, не визнати вчинення злочину, вчиненого у стані алкогольного сп’яніння, обставиною, що обтяжує покарання, навівши мотиви свого рішення у вироку.

Аналогічне роз’яснення міститься у абзаці другому пункті 3 постанови Пленуму Верховного Суду України від 11 жовтня 1985 року № 7 "Про практику застосування судами України законодавства, спрямованого на подолання пияцтва і алкоголізму, викоренення самогоноваріння".

Зокрема, у випадках, коли вчинення злочину особою в стані сп'яніння не вплинуло на ступінь суспільної небезпечності вчиненого або не пов'язано з наслідками, що настали, а також з врахуванням особливих умов, за яких винний опинився в такому стані (наприклад, при доведенні неповнолітнього дорослою особою до стану сп'яніння).

У моїй практиці було декілька справ проти життя та здоров’я особи, вчинені у стані алкогольного сп’яніння. Аналізуючи злочини, які були вчинені обвинуваченими, особи обвинувачених, способи та обставини вчинення злочинів, пояснення обвинувачених у судових засіданнях, можна припустити, що будучи тверезими, можливо, вони б їх і не вчинили.

З вищевикладеного, бачимо, наскільки гострою є проблема вживання алкоголю в Україні та пов’язаною з цим злочинністю. Причин такої ситуації є достатньо – це масова реклама алкогольних напоїв, це соціальні, економічні обставини, психологічні умови, поблажливе ставлення громадськості до вживання алкоголю. Для українців не дивина побачити нетверезого посеред білого дня, ми не осуджуємо, ми рідко розмовляємо про таку проблему з нашими дітьми, особливо це стосується підлітків. Проте наші діти повинні знати, що алкоголь приносить шкоду, шкодуздоров’ю, шкоду репутації, впливає на реакцію, інтелект, успіхи, зовнішній вигляд.

Також, на мою думку, обов’язково повинна існувати загальнодержавна програма по боротьбі та алкоголізмом, населення повинно бути поінформоване про масштаби даної проблеми, засоби масової інформації повинні співпрацювати з державою у цьому напрямку, повинні існувати виховні програми у школах, інститутах, інтернатах.

На жаль, не у всіх містах України, створені соціальні центри, куди б могла звернутися особа, що залежна від алкоголю, звичайно є державні психо-неврологічні диспансери, але мало хто зважиться свідомо пройти лікування. Для людини, котра вживає алкоголь, вкрай важливо усвідомити, що у неї є ця проблема, тому в першу чергу це психологічна підтримка, мотивація, спілкування із людьми, котрі подолали цей шлях.

Я вірю та маю надію, що ближчими роками програму по боротьбі з алкоголізмом та пов’язаною з ним злочинністю буде розроблено те реалізовано. Але завжди варто пам’ятати, якими б важкими не були обставини у житті, завжди є вихід, потрібно лише трохи докласти зусиль, волі і вірити, що єдиний вірний варіант – це тверезий погляд на життя та неухильне додержання законів України.

 Суддя - спікер Малинського районного суду Ольга Саланда