flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У резонансній справі про колабораціонізм змінився прокурор

12 квітня 2024, 11:46

У  резонансній справі за обвинуваченням  голови Швайківської ОТГ у колабораційній діяльності, змінився склад суду: державне обвинувачення у судовому засіданні 12-го квітня представляв інший прокурор, який входить до раніше визначеної групи прокурорів. Участь у засіданні він брав у режимі відеоконференцзв′язку. За заявою обвинуваченого суд відклав судовий розгляд до 11:00 3-го травня 2024-го року.

Цього разу обвинувачений вперше, відколи триває процес, не з′явився у судове засідання, натомість подав до суду заяву про  відкладення судового розгляду у зв′язку із зустріччю з міжнародною делегацією, метою якої є залучення інвестицій для створення реабілітаційного  центру на території Швайківської ОТГ. Суд визнав вказану причину поважною, разом з тим просив сторону захисту надати документи, які б підтвердили проведення такого заходу та участь у ньому  обвин6уваченого. Оскільки Кримінальний процесуальний кодекс України передбачає обов′язкову участь обвинуваченого у судовому розгляді, суд, заслухавши думку учасників справи, відклав судове засідання. Наступного разу суд планує дослідити висновки телекомунікаційної експертизи, ініційованої стороною захисту, а також матеріали, які характеризують обвинуваченого.

Нагадаємо, голові Швайківської ОТГ інкримінують вчинення кримінального проступку,  передбаченого ч. 1 ст. 111-1 КК України. Відповідно до обвинувального акту, у березні 2022-го року він, перебуваючи поруч із сільською радою біля встановленого блокпосту, висловлював серед місцевих мешканців публічні заклики до підтримки рішень та дій держави–агресорки.

Пошук судових рішень по вказаному провадженню можна здійснити в ЄДРСР за номером 274/4327/23.

Важливо: відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, який вступив у законну  силу.

  

         Пресслужба суду