flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У справі про колабораціонізм суд продовжує досліджувати докази

21 березня 2024, 11:05

20-го березня у Бердичівському міськрайонному суді відбулося судове засідання по обвинуваченню голови Швайківської ОТГ у колабораційній діяльності (ч. 1 ст. 111-1 КК України). Суд продовжив досліджувати письмові докази. За клопотанням адвоката суд долучив до матеріалів справи  ще два документи, один з яких був досліджений  у цьому судовому засіданні.

Нині справа перебуває на  стадії дослідження письмових доказів. За клопотанням захисту суд долучив до матеріалів ще два документи. Один з них - висновок судової телекомунікаційної експертизи. За словами адвоката, він вказує на те, що у досліджуваний період час мобільний  телефон обвинуваченого не перебував у межах  села Швайківки, а отже, спростовує той факт, що обвинувачений міг взагалі  будь-що висловлювати на блокпосту  у Швайківці у присутності свідків, бо фізично не  був там присутній. Оскільки цей доказ був відкритий стороні обвинувачення у засіданні,  суд на прохання  прокурора у порядку ст. 290 КПК України  надав час для ознайомлення з матеріалами експертизи, переш ніж почати дослідження.

Ще один доказ,  наданий адвокатом, суд дослідив у цьому засіданні – це роздруківка скріншотів з чату місцевої самооборони  у період з 26-го  лютого по 7-ме квітня 2022-го року. Суд зачитав усі фрази, написані  обвинуваченим. Адвокат просив суд прослухати також  аудіоповідомлення, надіслані обвинуваченим у чат, проте самих аудіофайлів для прослуховування  як доказ не  надав.

Належність та допустимість долучених доказів суд наразі не оцінює – зробить це у нарадчій кімнаті, коли ухвалюватиме вирок. Наступне судове засідання, у якому суд продовжить досліджувати докази та планує допитати обвинуваченого, призначене на 11:00 12-го квітня.

Нагадаємо, голові Швайківської ОТГ інкримінують вчинення кримінального проступку,  передбаченого ч. 1 ст. 111-1 КК України. Відповідно до обвинувального акту, у березні 2022-го року він, перебуваючи поруч із сільською радою біля встановленого блокпосту, висловлював серед місцевих мешканців публічні заклики до підтримки рішень та дій держави–агресорки. Пошук судових рішень по вказаному провадженню можна здійснити в ЄДРСР за номером 274/4327/23.

Важливо: відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, який вступив у законну  силу.

 

      Пресслужба суду