flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

№ 86 від 29 жовтня 2013 року стаття консультанта Ратнівського районного суду "Маємо судовий збір за адміністративні правопорушення"

29 жовтня 2013, 15:55

Маємо судовий збір за адміністративні правопорушення

 

   Верховна Рада України 19 вересня 2013 року ухвалила Закон  України 590-VII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору", який набрав чинності 23 жовтня 2013 року.

  Відповідно до статті 1 Закону, судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

    Законом вносяться зміни до окремих законодавчих актів, зокрема КУпАП доповнено статтею 40-1, якою передбачено, що у випадку винесення судом постанови про накладення адміністративного стягнення, особою, на яку накладено стягнення, сплачується судовий збір, ставка якого, згідно з законом, встановлюється у розмірі 0,03 розміру мінімальної заробітної плати, тобто 34,41 грн.

   Постанова суду (судді) про накладення адміністративного стягнення повинна містити положення про стягнення з особи, щодо якої її винесено, судового збору.

   Під час подання адміністративного позову майнового характеру сплачується 10 відсотків розміру ставки судового збору. Решта суми судового збору стягується з позивача або відповідача пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимоги.

   Також внесено зміни до статті 4 Закону щодо розміру ставок судового збору та передбачено диференційовану шкалу розміру ставки судового збору, яка справляється за подання до суду позовної заяви про відшкодування моральної шкоди. Розмір ставки судового збору ставиться у пряму залежність від розміру ціни позову.

 Тетяна СМАЛЬЧУК,

консультант районного суду