flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

№ 40 від 23 травня 2017 року стаття помічника судді Ратнівського районного суду "Юридичні аспекти розірвання шлюбу в Україні"

23 травня 2017, 13:24

Юридичні аспекти розірвання шлюбу в Україні

Реєстрація шлюбу в Україні, на жаль, часто закінчується розлученням. Згідно зі статистичними даними, у Ратнівському районі протягом 2016 року було зареєстровано 290 шлюбів. У той же час за вказаний період до районного суду звернулося 90 осіб із позовними заявами про розірвання шлюбу, з яких 64 було задоволено.

Розірвання шлюбу викликає масу запитань юридичного характеру. Факторами, які впливають на розірвання шлюбу, є наявність у сім'ї дитини та згода другої сторони подружжя.

Розірвання шлюбу в Україні можливе через відділ державної реєстрації актів цивільного стану або суд.

Відповідно до Сімейного Кодексу України, якщо подружжя прийняло спільне рішення про розлучення, у пари немає неповнолітніх дітей, а жінка не вагітна, для оформлення розлучення необхідно звернутися в орган реєстрації актів цивільного стану (РАЦС) за місцем прописки одного з подружжя.

У такому випадку подружжя подають в РАЦС заяву про реєстрацію розірвання шлюбу встановленого зразка. Дана заява складається з двох частин і заповнюється кожним з подружжя. У РАЦС необхідно пред'явити паспорт та оригінал свідоцтва про шлюб.

Крім того, доведеться сплатити державне мито, розмір якого визначений Декретом Кабінету Міністрів України «Про державне мито» № 7-93 від 21.01.1993 року.

Варто зауважити, що шлюб не може бути розірваний раніше, ніж через місяць з моменту подання відповідної заяви про розлучення.

Протягом місяця подружжя можуть відкликати свою заяву про розлучення. Якщо подружжя не змінили своїх намірів за місяць, тоді чоловік і дружина приходять в призначений час і дату для реєстрації ро-зірвання шлюбу, після чого їм видадуть свідоцтво про розірвання шлюбу.

Розірвання шлюбу через суд

Перш за все, переконайтеся, що вам необхідно звертатися саме до суду, оскільки не всі розлучення вирішуються у суді.

Сімейне законодавство України передбачає такі ситуації розлучення через суд:

-  наявність неповнолітніх дітей;

-  наявність спору на спільне майно;

- небажання одного з подружжя добровільно розірвати шлюб.

Згідно зі ст.110 Сімейного кодексу України розірвати шлюб можливо шляхом подачі позову в суд одним з подружжя.

В канцелярію суду подаються такі документи:

— квитанція про сплату судового збору (Згідно із ЗУ «Про судовий збір» у 2017 році розмір судового збору за подання позовної заяви про розірвання шлюбу становить 640 грн, можна оплатити в будь-якому відділенні банку, реквізити взяти в канцелярії суду або на офіційному веб-сайті Ратнівського районного суду Волинської області — http://rt.vl.court.gov.ua);

— позовна заява з додатками (копія паспорта позивача, копія картки фізичної особи-платника податків позивача, копії свідоцтв про народження дітей, оригінал свідоцтва про шлюб) у 2-ох примірниках.

Після реєстрації позовної заяви в канцелярії суду в той самий день, за допомогою автоматизованої системи розподілу справ, визначається суддя, який буде розглядати справу.

Якщо позовна заява оформлена з додержанням вимог Цивільно-процесуального кодексу України, суддя відкриває провадження у справі. Сторони, які беруть участь у цивільній справі, сповіщаються про місце і дату судового засідання.

Якщо один з подружжя не з'явився до суду — процедура розлучення відкладається. Розгляд справи переноситься у разі, якщо особа, яка бере участь у справі, сповістить суд про причину своєї неявки і суд визнає цю причину поважною. У судовому засіданні позивач або відповідач може заявити клопотання про надання подружжю строку для примирення. Дане клопотання буде задоволене, якщо воно не суперечить інтересам чоловіка (дружини) та інтересам дитини.

Згідно з частиною 2 ст. 112 Сімейного кодексу України суд виносить рішення про розірвання шлюбу, якщо судом буде встановлено, що спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечать інтересам чоловіка або дружини, або інтересам дітей. Інтереси дітей в такому процесі відіграють значну роль.

Коли розгляд справи завершено, суддя виносить рішення, яке може бути оскаржене протягом 10 днів. По закінченню цього терміну рішення вступає в законну силу та надсилається до відділу РАЦСу для внесення відомостей про розірвання шлюбу до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та проставлення відмітки в актовому записі про шлюб.

Василь Корчицький,

помічник судді районного суду