flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Cтаття консультанта Ратнівського районного суду "Рада ухвалила закон щодо посилення відповідальності військовослужбовців та додаткових прав командирів"

10 червня 2015, 11:32

Рада ухвалила закон щодо посилення відповідальності військовослужбовців та додаткових прав командирів

 

Верховна Рада України 5 лютого 2015 року ухвалила Закон № 158-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посиленої відповідальності військовослужбовців, надання командирам додаткових прав та покладання обов`язків в особливий період». Закон набрав чинності 5 березня 2015 року.

Законом покладено на командирів обов`язок вживати рішучих заходів щодо припинення вчинення кримінального правопорушення підлеглими та відновлення правопорядку.

Також запроваджено адміністративну відповідальність за вчинення військових адміністративних правопорушень. Зокрема запроваджено відповідальність за відмову від виконання законних вимог командира (начальника), недбале ставлення до військової служби, порушення правил несення бойового чергування, порушення правил несення прикордонної служби, розпивання алкогольних, слабоалкогольних напоїв військовослужбовцями.

Командирам надано право складати адміністративні протоколи.

Законом вирішено питання відбування покарання у дисциплінарному батальйоні військовослужбовцями військової служби за контрактом та призваними за час мобілізації.

Кодекс України про адміністративні правопорушення доповнюється статтею 15, згідно з якою військовослужбовці за вчинення військових адміністративних правопорушень несуть відповідальність, передбачену розділом 13-Б цього кодексу, за умови, якщо ці правопорушення не тягнуть за собою кримінальну відповідальність.

Станом на 20 травня 2015 року Ратнівським районним судом до адміністративної відповідальності за  ч.1 cт. 172-20 «Розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв військовослужбовцями» притягнуто 2 осіб – військовослужбовців ВПС. На правопорушників накладено адміністративне стягнення у виді штрафу у розмірі 1190 та 1200 грн.

Також, варто зазначити, що станом на 20 травня 2015 року районним судом розглянуто 6 кримінальних проваджень за ст. 336 КК України «Ухилення від призову за мобілізацією», санкція якої передбачає позбавлення волі на строк від двох до п’яти років. За результатами розгляду суддями постановлено вироки та затверджено угоди про визнання винуватості з прокурором та обвинуваченими. Осіб визнано винними у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 336 КК України, та   призначено покарання у виді 2-3 років позбавлення волі.

На підставі ст.ст.75, 76 КК України від відбування покарання звільнено, якщо  протягом однорічного-дворічного іспитового строку не вчинять нового злочину і виконають покладені на їх обов’язки: не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу кримінально-виконавчої інспекції, повідомляти кримінально-виконавчу інспекцію про зміну місця проживання, роботи, періодично з`являтися до  кримінально-виконавчої інспекції для реєстрації.

Тетяна ЖЕРШ,

консультант Ратнівського

районного суду