flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

від 16 червня 2012 року - стаття консультанта Ратнівського районного суду Смальчук Т. М. "Депутати прийняли закон про заборону куріння в громадських місцях"

16 червня 2012, 15:27

Депутати прийняли закон про заборону куріння в громадських місцях.

   24 травня 2012 року Верховна Рада України прийняла Закон України №4844-VI «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів». Закон вступає в дію через півроку з дня його опублікування, крім деяких положень, які набирають чинності з дня, наступного за днем ​​опублікування цього закону.

  Забороняється куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів.

   Забороняється куріння:
● у ліфтах і таксофонах;
● у приміщеннях та на території закладів охорони здоров'я;
● у приміщеннях та на території навчальних закладів;

● на дитячих майданчиках;

у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;
● у під'їздах житлових будинків;
● у підземних переходах;
● у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів;

● в приміщеннях закладів ресторанного господарства;

● у приміщеннях  об‘єктів культурного призначення (зараз дозволено в спеціально відведених для цього місцях);

● в приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ (зараз дозволено в спеціально відведених для цього місцях);

● на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів.

   Закон також визначає, що власник, уповноважені ним особи чи орендарі відповідних споруд або окремих приміщень зобов'язані відвести спеціальні місця для куріння, сумарна площа яких не повинна перевищувати 10% загальної площі відповідної будівлі або приміщення, обладнані витяжною вентиляцією або іншими засобами для видалення тютюнового диму.

   Також, забороняється, крім спеціально відведених для цього місць, куріння у приміщеннях підприємств, установ та організацій всіх форм власності; у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян; у приміщеннях гуртожитків; в аеропортах і на вокзалах.

   Документ також вносить додаткову відповідальність за розміщення попільничок, за невжиття заходів по припиненню куріння в приміщеннях підприємств (організаціях) громадського харчування, за невідведення місць для куріння і необладнання їх витяжкою - також штраф від 1 тис. грн до 10 тис. грн.

   Обмеження щодо вживання тютюнових виробів і відповідальність за їх порушення встановлюються Законом України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров´я населення».

 

Тетяна Смальчук,

консультант районного суду