flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

№ 82 від 18 жовтня 2014 р. стаття консультанта Ратнівського районного суду "Уточнення списків виборців на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року"

20 жовтня 2014, 15:29

Уточнення списків виборців

на позачергових виборах народних депутатів України

26 жовтня 2014 року

 

  Вибори депутатів є загальними. Право голосу на виборах депутатів мають громадяни України, яким на день голосування виповнилося 18 років. Громадяни України, які мають право голосу, є виборцями.

  Виборча адреса визначається зареєстрованим місцем проживання та адресою житла виборця відповідно до Закону «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні».

   Виборець може бути включений до списку виборців тільки на одній виборчій дільниці.

   Кожен громадянин має право ознайомитися із попереднім списком виборців та перевірити правильність внесених до нього відомостей безпосередньо у приміщенні дільничної виборчої комісії.

   Виборець має право звернутися із заявою до дільничної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців чи суду за місцезнаходженням виборчої дільниці щодо допущених при складанні попереднього списку неправильностей, у тому числі: невключення, неправильного включення або виключення із списку його або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися.

   Виборець особисто подає заяву до дільничної виборчої комісії чи органу ведення Державного реєстру виборців, який знаходиться в Ратнівській райдержадміністрації не пізніш як за 5 днів до дня голосування (не пізніше 20 жовтня) і розглядається дільничною виборчою комісією протягом одного дня. Заява, подана після зазначеного строку, не розглядається.

 До заяви додаються документи (копії документів), які підтверджують зазначені в ній відомості.

     Адміністративний позов про уточнення списку виборців може бути подано до Ратнівського районного суду не пізніш, як за 2 дні до дня голосування – не пізніш 23 жовтня (ч.3 ст. 173 КАСУ). Позовна заява про уточнення списку виборців подається без сплати судового збору. Суд при розгляді даного адміністративного позову звертається до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців із запитом щодо уточнення відомостей про виборця. Рішення суду про внесення змін до попереднього списку виборців не пізніш як за 5 днів до дня голосування подається виборцем до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців або до відповідної дільничної виборчої комісії для негайного направлення до органу ведення Державного реєстру виборців, а пізніше цього строку – до дільничної виборчої комісії. Уточнені списки виборців виготовляються та передаються дільничній виборчій комісії не пізніш як за 2 дні до дня виборів (не пізніш 23 жовтня).

   Зміни до уточненого списку виборців вносять одночасно 2 особи  - голова (заступник) та секретар дільничної виборчої комісії:

-          на підставі рішень суду та повідомлення органу ведення Державного реєстру виборців,

-          в день голосування  - лише на підставі рішення суду.

   При включенні виборця до списку виборців на виборчій дільниці у порядку внесення змін до уточненого списку виборців відомості до нього вносяться у кінці списку виборців. У графі «Примітки» зазначаються дата і номер рішення суду або дата повідомлення органу ведення Державного реєстру виборців, а також, у разі якщо виборча адреса виборця знаходиться за межами відповідного одномандатного виборчого округу, робиться відмітка про отримання виборцем лише бюлетеня для голосування у загальнодержавному окрузі. Неточності та описки у списку виборців в день голосування виправляють: голова (заступник) або секретар дільничної виборчої комісії.

Тетяна СМАЛЬЧУК,

консультант Ратнівського

районного суду