flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

№ 98 від 17 грудня 2011 року - стаття керівника апарату суду Тарасюк Н. М. з нагоди Дня працівників суду "Служимо праву і захищаємо право"

17 грудня 2011, 10:53

 СЛУЖИМО ПРАВУ І ЗАХИЩАЄМО ПРАВО

15 грудня в Україні щорічно відзначається професійне свято – День працівників суду, встановлене відповідно до Указу Президента України від 08 грудня 2000 року №1318/2000, «ураховуючи роль судів у забезпеченні захисту прав і свобод людини і громадянина, в утвердженні принципу верховенства права та розвитку і зміцненні України як демократичної, правової держави».
У Ратнівському районному суді Волинської області традиційно на відзначення цього свята були проведені відповідні заходи. Зокрема, на урочисті збори з нагоди Дня працівників суду були запрошені ветерани суду.
За сумлінну працю, високопрофесійне виконання службових обов’язків, з нагоди професійного свята Подяками начальника територіального управління Державної судової адміністрації України в Волинській області заохочені помічник судді Анжела Кіперчук та судовий розпорядник Олег Ліщук. Слід, також, відмітити тих працівників суду, які старанно, відповідально, добросовісно ставляться до виконання своїх посадових обов’язків, якісно виконують доручення – це помічники суддів Валентина Пацамай та Тетяна Семенюк, консультант Тетяна Смальчук. Тривалий час в Ратнівському районному суді на посадах секретарів судових засідань трудяться Наталія Омелько ( понад 16 років) та Ольга Приймачук (понад 17 років), які постійно працюють над підвищенням свого професійного рівня.
Хотілося б згадати першого народного суддю Ратнівського народного суду Пилипенка, який був обраний на Президії Ратнівського виконавчого комітету 18 серпня 1944 року.
В Ратнівському районному суді Волинської області на посадах суддів, голови суду в різний час, з 1944 року, з початку створення суду, працювали: Годік Іван Трифонович, Гуз Степан Миколайович, Таран, Мацкевич. Андрюшенко, Дейнека Іван Леонтійович, Троцюк Ніна Іванівна, Фідря Олександр Миколайович, Сивоконь Анатолій Васильович, Лук’янчук Тетяна Сидорівна. З квітня 1990 року по грудень 2009 року Ратнівський районний суд очолював голова суду Лесик В’ячеслав Олександрович, який був мудрим керівником, вмілим організатором роботи суду, користується визнаною повагою суддів та працівників апарату суду, в теперішній час є головою Ковельського міськрайонного суду.
Рішеннями Вищої ради юстиції відповідно від 05 вересня 2011 року №579/0/15-11 на посаду голови Ратнівського районного суду Волинської області призначений Лях Василь Іванович, від 27 вересня 2011 року №656/0/15-11 на посаду заступника голови Ратнівського районного суду Волинської області призначений Савчук Микола Адамович.
Ратнівський районний суд Волинської області є судом першої інстанції і розглядає справи, віднесені процесуальним законом до його підсудності. Статтею 22 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 07 липня 2010 року №2453-VI визначено, що «місцеві загальні суди розглядають цивільні, кримінальні, адміністративні справи, а також справи про адміністративні правопорушення у випадках та порядку, передбачених процесуальним законом».
  Станом на 14 грудня 2011 року до суду надійшло 4407 справ і матеріалів різних категорій, зокрема: 107 кримінальних справ, 148 інших справ і матеріалів (за поданнями правоохоронних органів, в порядку виконання судових рішень по кримінальних справах тощо), 648 цивільних справ і матеріалів, 2179 адміністративних справ і матеріалів, 1325 справ про адміністративні правопорушення ; розглянуто судом за цей період всього 4293 справи і матеріали різних категорій: 95 кримінальних справ, 147 інших справ і матеріалів (за поданнями правоохоронних органів, в порядку виконання судових рішень по кримінальних справах тощо), 594 цивільних справи і матеріали, 2176 адміністративних справи і матеріали, 1281 справ про адміністративні правопорушення. В порівнянні з попередніми роками намітилась тенденція до збільшення кількості справ, які надходять до суду, зросло навантаження на суддів по розгляду справ усіх категорій.
  У нашій державі зараз триває судова реформа. З метою покращення організації діяльності суду, забезпечення виконання завдань, пов’язаних із здійсненням правосуддя, враховуючи умови сьогодення, суди загальної юрисдикції намагаються відійти від застарілих організаційних форм. Важливу роль у підвищенні ефективності в роботі судової системи відіграє покращення матеріально-технічного забезпечення судів та поліпшення соціальної захищеності суддів та працівників апарату.
  Працівник суду, на моє глибоке переконання, має бути не просто фахівцем у галузі права та вправним знавцем юридичних конструкцій, все життя якого підпорядковане гаслу «Знати право, служити праву, захищати право». Передусім він повинен бути зразком законослухняності. Нехай морально – етичні якості кожного працівника суду стоять на сторожі високого авторитету правосуддя. Адже служити Україні й нашому народу – найвище наше покликання!