flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

№ 8 від 01 лютого 2011 року - стаття кореспондента Валентини Борзовець «Діти війни оббивають поріг суду» в районній газеті «Ратнівщина»

01 лютого 2011, 10:21

 Діти війни оббивають поріг суду

  Пенсіонери, які мають статус дитини війни, хочуть мати своє, законне й через суд змушені добиватися виплати доплати до пенсії, яка передбачена їм законодавством. Згідно із Законом України „Про соціальний захист дітей війни", вони мають одержувати щомісячну державну соціальну допомогу у розмірі 30 відсотків мінімальної пенсії за віком. Проте протягом 2007 року доплату в розмірі 5 відсотків від прожиткового мінімуму отримали лише діти війни, які мають інвалідність, протягом 2008-2009 років допомога виплачувалася усім дітям війни, але тільки у розмірі 10 відсотків мінімальної пенсії, а в 2010 - 49 гривень 80 копійок.
  У ці дні біля адмінбудинку суду вишиковуються цілі черги - громадяни, які мають статус дитини війни, намагаються відстояти своє право на одержання допомоги. Правильно оформити позовні заяви їм допомагають помічники із числа юристів та адвокатів, зрозуміло, за певну ціну.
  Працівники суду позовну заяву та інші документи провіряють і перевіряють, аби все було, як належить, і справа позивачів пішла до виконання, не залишилася не розглянутою в суді. Тож, далеко не кожен позивач, а їх у день назбирується близько ста чоловік, справляється з усім цим за один день. Декому з них доводиться по декілька разів приїжджати у Ратне, поки оформить, як належить, позовну заяву, підготує інші необхідні документи й подасть їх у суд. Ситуацію з нарахуванням та виплатою підвищеної пенсії дітям війни наш кореспондент попросив прокоментувати начальника районного управління Пенсійного фонду України у Ратнівському районі Віталія Вашестюка.
 - У нас в районі 4200 пенсіонерів, які мають статус дитини війни. Уже більше половини з них звернулися у судові інстанції щодо задоволення виплати ЗО відсотків до їх мінімальної пенсії. Вперше почали виплачувати гроші за рішенням суду лише у минулому році тим дітям війни, які у 2009 році звернулися у суд щодо задоволення виплати підвищення пенсії за 2007-2008 роки.
 Цікаво, скільки людей уже отримали цю виплату?
- У минулому році - 137 осіб, і вже у січні нинішнього року 169 пенсіонерам була здійснена доплата згідно із кінцевим рішенням апеляційної інстанції.
- Немало. Справа в тому, що позовну заяву дитини війнирозглядає районний суд і позов задовольняє. Але ми його рішення оскаржуємо в апеляційному суді міста Львова. Лише після рішення апеляційного суду позивач за заявою отримує у районному суді виконавчий лист, з яким може звертатися в Управління Пенсійного фонду для здійснення нарахування і виплати доплати, або ж у відділ державної виконавчої служби, після розпорядження якої й проводимо нарахування та виплату.
  Дітям війни, які з позовом звернулися у першу інстанцію суду, обов'язково бути присутніми на суді?
- Не обов'язково. Справа розглядається в порядку скороченого провадження. Позивач отримає повідомлення про рішення суду, потім - про апеляційне провадження, тоді - про кінцеве рішення апеляційного суду і виконавчої служби. Потрібно просто чекати. Заяв дуже багато. Лише в нашому районі більше чотирьох тисяч дітей війни, а апеляційний суд обслуговує вісім областей західного регіону. І не так швидко розглядаються заяви, як би нам хотілося.
  За інформацією виконуючого обов'язки голови районного суду Василя Ляха, протягом 2009 року у суд із позовними заявами звернулося 1088 дітей війни, у минулому році - 1230. І усі їх суд розглянув. Щодо сьогоднішнього скупчення людей біля суду, то Василь Іванович говорить, що працівники суду фактично не можуть прийняти стільки заяв від такої великої кількості дітей війни, які звертаються до них протягом дня. Неможливо цього зробити навіть з допомогою комп'ютерної програми «Документообіг загальних судів», яка з нового року запроваджена в усіх судах України і за якою проходить реєстрація позовних заяв. Але висловив сподівання, що після удосконалення цієї програми ситуація найближчим часом повинна дещо поліпшитися. Нагадаємо, що громадяни, які мають статус дитини війни, і звертаються у суд, крім позовної заяви, повинні мати із собою довідки з управління Пенсійного фонду, завірені адвокатам, які надають правову допомогу в оформленні позовної заяви, або нотаріусом чи в сільській раді.