flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

№ 39 від 20 травня 2014 р. стаття консультанта Ратнівського районного суду "Про порядок та строки усунення неправильностей у списку виборців"

20 травня 2014, 11:32

ПРО ПОРЯДОК ТА  СТРОКИ УСУНЕННЯ НЕПРАВИЛЬНОСТЕЙ У

СПИСКУ ВИБОРЦІВ

Постановою Центральної виборчої комісії від 23 квітня 2014 року № 344 затверджено Порядок складання та уточнення списків виборців для підготовки та проведення позачергових виборів Президента України, проміжних виборів народного депутата України, місцевих виборів 25 травня 2014 року.

Цей Порядок визначає процедури складання органами ведення Державного реєстру виборців попередніх та уточнених списків виборців для звичайних і закордонних виборчих дільниць, їх передачі дільничним виборчим комісіям, складання списків виборців на спеціальних виборчих дільницях, внесення дільничними виборчими комісіями змін до списків виборців для підготовки та проведення позачергових виборів Президента України, проміжних виборів народного депутата України, місцевих виборів 25 травня 2014 року.

Громадяни України, які мають право голосу на виборах, є виборцями та можуть реалізувати це право на виборчих дільницях, де вони включені до списків виборців.

Виборець може бути включений до списку виборців тільки на одній виборчій дільниці.

Кожен громадянин має право ознайомитися із попереднім списком виборців та перевірити правильність внесених до нього відомостей безпосередньо у приміщенні дільничної виборчої комісії.

Якщо громадянин виявив неправильності у попередньому списку виборців, у тому числі невключення, неправильне включення до списку виборців його або інших осіб, наявність або відсутність відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися, він має право звернутися до:

- дільничної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Реєстру із заявою щодо допущених при складанні попереднього списку виборців неправильностей не пізніш як за п’ять днів до дня виборів (до 19 травня включно);

- суду за місцезнаходженням виборчої дільниці з адміністративним позовом про уточнення списку виборців (до 22 травня включно).

Адміністративний позов про уточнення списку виборців може бути подано до суду в порядку, встановленому ст. 173 Кодексу адміністративного судочинства України. Позовна заява про уточнення списку виборців подається без сплати судового збору. Суд при розгляді такого адміністративного позову звертається із запитом щодо уточнення відомостей про виборця до відповідного органу ведення Реєстру, який зобов’язаний невідкладно надати відповідь на запит суду. Постанова суду щодо внесення змін у списки виборців виконується негайно.

 

Тетяна СМАЛЬЧУК,

консультант Ратнівського

районного суду