flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд застосував запобіжний захід для державного службовця, що підозрюється у розтраті державних коштів

08 травня 2024, 11:41

Суд застосував запобіжний захід для державного службовця, що підозрюється у розтраті державних коштів

 

У ВМС ВО відбулось судове засідання, в якому слідчий суддя розглянув клопотання сторони обвинувачення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для чоловіка, який підозрюється у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3, 4, 5 ст. 191 КК України.

⠀⠀ ⠀

Судом встановлено, що підозрюваний, за попередньо розробленим планом та достовірно знаючи про наявність необхідної техніки, запропонував фізичній особі-підприємцю взяти участь конкурсних торгах із закупівлі екскаватора-навантажувача для комунального підприємства. При цьому підозрюваний повідомив ФОП, що його буде визнано переможцем торгів та з ним буде укладено договір купівлі-продажу екскаватора-навантажувача за значно завищеною порівняно з ринкової ціною, але для цього потрібно підготувати неправдиву інформацію про технічні характеристики екскаватора-навантажувача.

 

Опісля, комунальним підприємством в електронній системі публічних закупівель було опубліковано оголошення про проведення відкритих торгів екскаватора-навантажувача або еквівалент, що був у використанні, із початковою вартістю 1 550 000 гривень.

 

За попередньою домовленістю, ФОП з метою участі в публічній закупівлі для підтвердження відповідності зазначеним у тендерній документації кваліфікаційним критеріям в частині надання інформації про технічні, якісні та кількісні характеристики екскаватора-навантажувача, достовірно знаючи, що потужність належного йому екскаватора-навантажувача становить 63,1кВт, завантажив до електронної системи публічних закупівель документи, в яких вказано, що його екскаватор-навантажувач має потужність 68,6 кВт.

 

За результатами проведених торгів між комунальним підприємством та фізичною особою-підприємцем укладено Договір про купівлю екскаватора-навантажувача вартістю 1 520 000,00 гривень без ПДВ.

 

На підставі Договору на банківський рахунок фізичної особи-підприємця перераховано бюджетні кошти в сумі 1 520 000 грн.

 

Таким чином, протиправними діями підозрюваного комунальному підприємству завдано майнову шкоду в сумі 990 906,53 грн.

 

⠀⠀При обранні запобіжного заходу слідчим суддею було враховано обґрунтованість пред’явленої підозри та наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може здійснювати дії, передбачені ст. 177 КПК України.

⠀⠀ ⠀⠀

За результатами судового розгляду, суд задовольнив клопотання сторони обвинувачення та застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави в розмірі  2 422 400 грн.

 

Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

⠀⠀ ⠀⠀

Наразі тривають слідчі дії.

⠀⠀ ⠀⠀

Довідково:

ч. 3, 4, 5 ст. 191 КК України – Привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, якщо вони вчинені у великих розмірах чи в умовах воєнного або надзвичайного стану, вони вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою, (караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна).

 

 

⠀⠀ ⠀⠀Пресслужба Вінницького міського суду Вінницької області