flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд застосував запобіжний захід для чоловіка, який підозрюється у шахрайстві

08 травня 2024, 09:58

Суд застосував запобіжний захід для чоловіка, який підозрюється у шахрайстві

 

У ВМС ВО відбулось судове засідання, в якому слідчий суддя розглянув клопотання сторони обвинувачення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для чоловіка, який підозрюється у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 190, ч. 1, 2 ст. 209 КК України.

⠀⠀ ⠀

Судом встановлено, що підозрюваний, за попередньою змовою із особою, що відбуває покарання, шукав необізнаних в злочинній схемі осіб та домовлявся про відкриття на них банківських карток з прив'язкою до інтернет банкінгу номера телефону, що належав йому. Опісля, отримані банківські карти використовувалися підозрюваним у злочинній схемі для реалізації виводу грошових коштів, отриманих незаконним шляхом.

Спільник підозрюваного із заздалегідь підготовлених облікових записів в одній із соціальних мереж виставляв оголошення про продаж техніки та інших речей.

Потерпілі, бажаючи придбати майно, вказане в оголошеннях, телефонували за вказаними номерами телефонів, отримували інформацію про наявність техніки і речей та необхідність обов'язкової оплати доставки в сумі від 470 гривень до 5000 гривень на підконтрольні банківські карти. Будь-яких дій для відправлення замовленого майна в планах шахраїв не було, а після надходження коштів, зловмисники знімали їх з карток та розпоряджалися на власний розсуд.

Внаслідок дій підозрюваних постраждало сто тридцять потерпілих, завдано матеріальних збитків у загальній сумі 87 523 гривні.

 

При обранні запобіжного заходу слідчим суддею було враховано обґрунтованість пред’явленої підозри та наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може здійснювати дії, передбачені ст. 177 КПК України.

⠀⠀ ⠀⠀

За результатами судового розгляду, суд задовольнив клопотання сторони обвинувачення та застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави в розмірі 121 120 грн.

 

Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

⠀⠀ ⠀⠀

Наразі тривають слідчі дії.

⠀⠀ ⠀⠀

Довідково:

ч. 4 ст. 190 КК України – Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки (карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років).

ч. 1, 2 ст. 209 КК України – Набуття, володіння, використання, розпорядження майном, щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом, у тому числі здійснення фінансової операції, вчинення правочину з таким майном, або переміщення, зміна форми (перетворення) такого майна, або вчинення дій, спрямованих на приховування, маскування походження такого майна або володіння ним, права на таке майно, джерела його походження, місцезнаходження, якщо ці діяння вчинені особою, яка знала або повинна була знати, що таке майно прямо чи опосередковано, повністю чи частково одержано злочинним шляхом, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або у великому розмірі (караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна).

 

⠀⠀ ⠀⠀Пресслужба Вінницького міського суду Вінницької області