flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чоловіка, який підозрюється у державній зраді взято під варту⠀

04 травня 2024, 14:00
У ВМС ВО відбулось судове засідання, під час якого було розглянуто клопотання сторони обвинувачення про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для чоловіка, який підозрюється у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України.
⠀⠀
Судом встановлено, що підозрюваний, будучи громадянином України, вчинив державну зраду шляхом надання допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, зокрема надаючи допомогу представникам рф у вигляді підшукування та вербування осіб з числа мешканців Вінницької області для подальшого надання ними допомоги у проведенні підривної діяльності проти України на користь російської федерації, а також самостійного збирання та передавання відомостей про військову інфраструктуру Вінницької області.
⠀⠀
При обранні запобіжного заходу слідчим суддею було враховано обґрунтованість пред’явленої підозри та наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може здійснювати дії, передбачені ст. 177 КПК України.
⠀ ⠀
За результатами судового розгляду, суд обрав до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави.
⠀⠀
Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
Наразі тривають слідчі дії. ⠀
⠀⠀
Довідково:
ч. 2 ст. 111 КК України – Державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України вчинені в умовах воєнного стану (караються позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацію майна).
Пресслужба Вінницького міського суду Вінницької області