Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт щодо встановлення альтернативної підсудності справ, учасники яких проживають на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

16 вересня 2020, 14:08

16 вересня 2020 року на пленарному засіданні Верховної Ради України прийнятий за основу законопроєкт "Про внесення змін до статті 12 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" щодо встановлення альтернативної підсудності справ, учасники яких проживають на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя". Проєкт Закону зареєстровано за №3048.

Законопроєктом пропонується внести до ст. 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» зміни, відповідно до яких особам, які проживають на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя (далі - тимчасово окупованій території АР Крим) надати можливість обрати для розгляду спору відповідний суд Херсонської області.

Проєктом, зокрема, пропонується частину першу статті 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» після абзацу дев’ятого доповнити новими абзацами такого змісту:

«За клопотанням сторони спору — фізичної особи, яка постійно проживає на тимчасово окупованій території, розгляд:

цивільних справ, підсудних місцевим загальним судам, розташованим на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, - забезпечується місцевим загальним судом Херсонської області за вибором особи;

цивільних справ, підсудних загальним апеляційним судам, розташованим на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, - забезпечується Херсонським апеляційним судом.

Таке клопотання може бути подане разом із позовною заявою до визначеного особою суду. У разі подання клопотання після відкриття провадження справа передається до визначеного суду у порядку, встановленому Цивільним процесуальним кодексом України».

 

Верховна Рада України