Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Місцеві суди Херсонської області підтримали позицію Вищої ради правосуддя щодо проєкту Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки

23 липня 2020, 18:47

Проєкт Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки розроблений всупереч імперативним приписам законодавства та Конституційним нормам, – такого висновку дійшли збори суддів Херсонського міського суду Херсонської області за результатами обговорення проєкту Антикорупційної стратегії на 2020–2024, розробленої Національним агентством з питань запобігання корупції.

«Цей документ не відповідає Конституції України, суперечить вимогам нормотворення, має декларативний характер, містить суперечливі твердження та необґрунтовані положення і тому потребує доопрацювання», – наголосили судді.

На думку суддів Великоолександрівського районного суду Херсонської області, проєкт Антикорупційної стратегії не відповідає вимогам нормотворчої техніки, містить суперечливі твердження та не має конкретного механізму реалізації. «Антикорупційна стратегія має відповідати загальним вимогам до проєктів нормативних актів: бути чіткою, узгодженою та обґрунтованою, такою, що не породжує сумнівів у конституційності та відповідає принципам незалежності судової влади», – зазначили судді Великоолександрівського районного суду.

Судді Скадовського районного суду вказали на те, що проєкт Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки спрямований на руйнацію судової системи, суперечить Конституції України та виходить за межі повноважень НАЗК.

Окрім того, попередню позицію Вищої ради правосуддя щодо проєкту Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки повністю підтримали Бериславський районний суд Херсонської області, Голопристанський районний суд Херсонської області, Горностаївський районний суд Херсонської області, Каланчацький районний суд Херсонської області, Нововоронцовський районний суд Херсонської області, Нижньосірогозький районний суд Херсонської області.

Як повідомлялося, Вища рада правосуддя визнала проєкт Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки таким, що не відповідає вимогам нормотворчої техніки, має декларативний характер, містить суперечливі твердження та непідтверджені положення. На думку Вищої ради правосуддя, проєкт Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки розроблений всупереч імперативним приписам законодавства, не може створювати основу для подальшого розвитку антикорупційного законодавства та потребує доопрацювання https://hcj.gov.ua/doc/doc/3655.

ВРП ініціювала обговорення проєкту серед суддівської та професійної спільноти і звернулася до голів судів із проханням розглянути його в частині розділу «Справедливий суд» та надати свої зауваження і пропозиції до нього.

 

Вища рада правосуддя