Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Колишній боєць батальйону «Айдар», який підозрюється у незаконному виготовленні та збуті вогнепальної зброї, залишився під вартою

03 травня 2018, 17:03

03 травня 2018 року апеляційним судом Одеської області були розглянуті апеляційні скарги захисників підозрюваного Балацького В.В. на ухвалу слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою.  

Балацький В.В., який раніше приймав участь в бойових діях в зоні проведення АТО на території Донецької та Луганської областей в складі батальйону «Айдар», підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 28 ч.2 ст.263 ч.1; ст. 263-1 ч.2 КК України, а саме у вчиненні у складі злочинної групи дій у сфері незаконного виготовлення, переробки вогнепальної зброї, видалення та заміни маркування, виготовлення бойових припасів, вибухових пристроїв та вибухових речовин, а також в збуті зазначених предметів у кримінальне середовище Київського та інших регіонів України. Відповідно до тверджень органів досудового слідства,  у складі даної злочинної групи на Балацького В.В. була покладена функція налагодження ринку збуту, джерел отримання додаткових деталей та комплектуючих, утримання місць зберігання боєприпасів, вибухонебезпечних речовин та іншого стрілецького озброєння, яке зберігалося з метою подальшого збуту.  

Ухвалою слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси відносно Балацького В.В. був застосований запобіжний захід у виді тримання під вартою строком на 60 днів з визначенням застави, як альтернативного запобіжного заходу, достатнього для забезпечення виконання підозрюваним обов'язків, передбачених КПК України, у розмірі 250 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що складає 440 500 грн.        

На зазначену ухвалу захисниками підозрюваного до апеляційного суду були подані апеляційні скарги, в який вони поставили питання скасування ухвали суду першої інстанції з  мотивів її не відповідності вимогам кримінального-процесуального закону.

За результатами апеляційного розгляду апеляційні скарги захисників були задоволені частково, ухвала слідчого судді Приморського районного суду м.Одеси скасована, та постановлена нова, якою частково задоволено клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого відділу ГУНП в АР Крим та м. Севастополі та підозрюваному Балацькому В.В. обраний запобіжний захід у виді тримання під вартою строком до 11 червня 2018 року з визначенням розміру застави, достатньому для забезпечення виконання підозрюваним обов’язків, передбачених кримінальним процесуальним кодексом України, у розмірі 250 мінімальних прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 440 500 гривень, а також з покладенням на підозрюваного Балацького В.В., у разі внесення застави, обов’язків, встановлених ч.5 ст.194 Кримінального процесуального кодексу України.

Також нагадаємо, що 26 квітня 2018 року апеляційним судом Одеської області була постановлена ухвала про застосування запобіжного заходу у виді тримання вартою з визначенням розміру застави, достатньому для забезпечення виконання підозрюваним обов’язків, передбачених кримінальним процесуальним кодексом України, у розмірі 80 мінімальних прожиткових мінімумів для працездатних осіб, тобто у сумі 140 960 грн., відносно підозрюваного Каралюса І.І., якій, відповідно до тверджень органів досудового слідства, є співучасником злочинів, що інкримінуються підозрюваному Балацькому В.В.,  та рольова участь якого в діяльності зазначеної злочинної групи полягала у технічному виконанні замовлень на виготовлення або переробку вогнепальної зброї, забезпеченні безперебійності виробничого процесу та підтриманні його в належному ритмі, забезпеченні якості кінцевого продукту та дотриманні термінів виконання замовлення.    

 За повідомленням прес-служби суду