Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Одеської, Дніпропетровської областей та столиці найбільше скаржаться на факти тиску, погроз та випадки блокування роботи суду

22 січня 2018, 15:28

У 2017 році найбільша кількість повідомлень про втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя надійшла від суддів Одеської (32), Дніпропетровської (39) областей та міста Києва (60).

Значну кількість випадків тиску на суддів зафіксовано у Харківській (18), Львівській (18), Полтавській (16) областях.

Водночас лише судді Хмельницької області не надіслали до Вищої ради правосуддя та Генеральної прокуратури жодного повідомлення про втручання у їхню діяльність. По 1 повідомленню відповідно до Реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність надійшло від суддів Чернівецької та Івано-Франківської областей.

Найбільше повідомлень про втручання надійшло від суддів місцевих судів (257 повідомлень). 69 повідомлень надійшло від суддів апеляційних судів, 2 повідомлення – від суддів вищих судів.

Судді скаржилися на факти фізичного та психологічного тиску (19 та 224 повідомлення відповідно), блокування роботи суду (60 повідомлень), відкриття кримінальних проваджень та проведення слідчих дій стосовно суддів (56 повідомлень).

У 227 випадках підставою для повідомлення про втручання були дії громадян та громадських об’єднань, у 87 випадках – органів державної влади, у 19 випадках – народних депутатів України.

Усього до Реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність у 2017 році було внесено 330 повідомлень суддів, 124 з них розглянуто. У 65 випадках Радою прийнято рішення про відмову у вжитті заходів, у 57 – вжито заходів для захисту незалежності та авторитету суддів. За фактом розгляду повідомлень суддів про втручання Радою надіслано 22 звернення до Генеральної прокуратури та 16 звернень – до інших державних органів.

Прес-центр судової влади України