Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП невідкладно звернулася до Нацполіції з метою недопущення блокування Будинку правосуддя у місті Черкаси

08 грудня 2017, 20:00

Вища рада правосуддя 8 грудня 2017 року розглянула повідомлення виконувача обов’язків голови Соснівського районного суду міста Черкас Чечот Алли Антонівни та виконувача обов’язків голови Придніпровського районного суду міста Черкас Шиповича Владислава Володимировича про втручання у діяльність суддів при здійсненні правосуддя. 

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Тетяна Малашенкова поінформувала, що до Вищої ради правосуддя 8 грудня 2017 року надійшло повідомлення виконувача обов’язків голови Соснівського районного суду міста Черкас Чечот А.А. про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя. Також 8 грудня 2017 року до ВРП надійшло повідомлення виконувача обов’язків голови Придніпровського районного суду міста Черкас Шиповича В.В. про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя.

Як зазначено в повідомленні, 7 грудня 2017 року будівлю Будинку правосуддя за адресою: м. Черкаси, вул. Гоголя, 316, на другому поверсі якої розташований Соснівський районний суд міста Черкас, та роботу Соснівського районного суду міста Черкас, зокрема заблокували радикально налаштовані мітингувальники з прапорами та символікою «Національного корпусу», пояснюючи свої дії тим, що вони не задоволені рішенням судді Придніпровського районного суду міста Черкас, яке було винесене увечері 7 грудня 2017 року. Зазначені особи зранку 8 грудня 2017 року заблокували всі входи до будівлі, на зауваження та заклики працівників поліції не реагували, суддів на робочі місця не допускали, вказуючи на те, що вони блокують роботу суду, перед входом до будівлі палили шини протягом усього часу.

Виконувач обов’язків голови Соснівського районного суду міста Черкас Чечот А.А. вважає дії вказаних осіб неприпустимими, протиправними, такими, що створюють тиск на суддів, що є прямим втручанням у здійснення правосуддя з метою перешкодити виконанню службових обов’язків.

У повідомленні виконувача обов’язків голови Придніпровського районного суду міста Черкас Шиповича В.В. вказано, що 8 грудня 2017 року від судді Дунаєва С.О. надійшла заява, в якій він повідомив, що 7 грудня 2017 року ним як слідчим суддею розглядалося клопотання слідчого ГУ НП в Черкаській області про застосування запобіжного заходу. Під час розгляду справи в залі судових засідань були присутні вільні слухачі. Після закінчення проголошення ним судового рішення за наслідками розгляду судової справи, що відбулось 8 грудня 2017 року о 00 год. 15 хв., присутні у залі висловили своє незадоволення змістом такого рішення та відмовились випускати суддю і секретаря судових засідань із зали судових засідань. Близько 20–30 чоловіків із числа вільних слухачів стали поводитись агресивно, висловлювати погрози на адресу судді.

Внаслідок таких подій до 3 год. 00 хв. суддя і секретар перебували в залі судових засідань разом із представниками громадськості, намагаючись вгамувати агресивно налаштованих присутніх, однак це не дало жодного результату. У зв’язку з цим працівники Національної поліції України, які здійснювали заходи із підтримання громадського порядку, забезпечили судді і секретарю вихід із зали судових засідань.

Вихід із будівлі суду був заблокований натовпом, внаслідок чого виникла штовханина, що загрожувала здоров’ю всіх учасників цих подій та майну будівлі суду. Кілька особливо агресивних осіб чоловічої статі виявляли реальні наміри зашкодити здоров’ю судді шляхом погроз завдання ударів, а також неодноразово висували вимоги негайно ухвалити інше судове рішення, погрожуючи фізичним насильством, знищенням належного судді майна, а також завданням насильства щодо членів його сім’ї. Події супроводжувались висловлюваннями деяких з цих осіб та їх зверненням до судді у нецензурній та принизливій формі. Задля недопущення ескалації конфлікту суддя вирішив повернутися на робоче місце, де провів усю ніч.

Вказані факти підтверджуються публікаціями, наявними у мережі Інтернет.

Слід зазначити, що у Будинку правосуддя за адресою: 18015, м. Черкаси, вул. Гоголя, 316 розташовано чотири судові установи: Придніпровський районний суд міста Черкас, Соснівський районний суд міста Черкас, Черкаський районний суд Черкаської області та апеляційний суд Черкаської області.

У зв’язку з наведеним Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Національної поліції України щодо вжиття передбачених законом заходів з метою недопущення блокування Будинку правосуддя за адресою: м. Черкаси, вул. Гоголя, 316 та забезпечення громадського порядку під час роботи судів.

Прес-центр судової влади України