Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд обрав запобіжні заходи громадянам, підозрюваним в наданні представнику держави-агресора інформації, яка стосувалась оборонної сфери

20 вересня 2023, 09:45

Центральний районний суд м. Миколаєва розглянув клопотання про застосування міри запобіжного заходу мешканцю Миколаєва, підозрюваному у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (Державна зрада).

Відповідно до матеріалів клопотання, чоловік, який обіймав посаду фахівця Головного військового представництва Міністерства оборони України та здійснював свою діяльність на одному з миколаївських підприємств оборонної сфери, вступив у змову з представником рф, з метою передачі йому інформації про місцезнаходження військових об’єктів, техніки, особового складу Збройних Сил України.

Згодом він залучив до цієї діяльності свою дружину, яка обіймала посаду завідуючого відділенням установи з надання соціальних послуг одного з Департаментів Миколаївської міської Ради і свого знайомого, який працював на посаді водія у вищезазначеній організації. Наразі їм повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України.

Також підозрюваний залучив до співпраці мешканця міста Очаків, дії якого в подальшому були кваліфіковані за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України.

В подальшому зазначені особи займались збором та передачею інформації про військові об’єкти у Миколаєві, Очакові, Черкасах, Вінницькій та Миколаївській областях.

Зокрема, надавали інформацію про розташування систем ПВО поблизу Миколаєва, паливних залізничних цистерн, місць ремонту військової техніки, документації, що стосувалась виконання замовлень з ремонту та обслуговування авіатехніки, дислокації особового складу, розташування гвинтокрилів ЗС України в одній з областей України, захисних укриттів.

Інформація надавалась із зазначенням географічних координат на мапі «GoogleMaps» з можливістю їх ідентифікації на місцевості.

Підозрюваний визнав свою провину, проти задоволення клопотання не заперечував.

За результатами розгляду клопотання, Центральний районний суд м. Миколаєва постановив застосувати щодо підозрюваного запобіжний захід у виді тримання під вартою, без визначення розміру застави.

Аналогічні запобіжні заходи обрано іншим трьом фігурантам зазначеного кримінального провадження.