Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПАГС повернув громаді міста Києва земельні ділянки на лівому березі Дніпра

21 квітня 2023, 10:05

Північний апеляційний господарський суд повернув місту Києву дві земельні ділянки на Микільській Слобідці, що належить до 100-метрової прибережної захисної смуги лівого берегу річки Дніпро. 

Як встановлено судом, у 2007 році Товариству з обмеженою відповідальністю Київською міською радою було передано в оренду дві сусідні земельні ділянки площею 0,3924 га та 0,8688 га на вул. Микільсько-Слобідській у Дніпровському районі для будівництва, експлуатації та обслуговування багатофункціонального комплексу у складі об`єктів житлового, громадського, торговельно-розважального призначення і готельного комплексу з паркінгами та спортивно-оздоровчої бази.

Зазначеним рішенням Київської міської ради були передбачені обмеження у використанні на частину земельної ділянки, а саме встановлена заборона будівництва на прибережно-захисні смугах вздовж річок, навколо водойм та на островах.

Проте, Товариство не дотрималося умов договорів оренди ділянок, і у 2019 року Київрада відмовила фірмі у поновленні договорів оренди. 

Товариство намагалось поновити договори оренди земельних ділянок на тих самих умовах та звернулось до суду із позовом про скасування рішення Київради про відмову у поновленні договорів та визнання поновленими спірних договорів. Господарський суд першої інстанції задовольнив вказаний позов.

Дослідивши надані докази у справі, колегія суддів апеляційного господарського суду дійшла висновку про відсутність підстав для задоволення вимог товариства-позивача.

За результатами розгляду апеляційних скарг Північний апеляційний господарський суд скасував рішення суду першої інстанції та відмовив у позові Товариства про поновлення оренди земельних ділянок на лівому березі Дніпра.

Північний апеляційний господарський суд