Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обговорено напрями співпраці Національної школи суддів України та Європейської мережі суддівської освіти

29 березня 2023, 09:14

28 березня 2023 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук провів онлайн–зустріч з Генеральним Секретарем Європейської мережі суддівської освіти (EJTN) Інгрід Дервуа для обговорення можливих напрямів і механізмів взаємодії у 2023 році та подальшій перспективі.

Микола Оніщук наголосив на тривалій та успішній діяльності Національної школи суддів України та Європейської мережі суддівської освіти, у межах якої було організовано та проведено низку навчальних заходів для представників українського судового корпусу. Зокрема, було проведено 9 вебінарів спільно з EJTN та за участі викладачів Національного інституту юстиції Болгарії, Центру навчання суддів та прокурорів (Нідерланди), Національної школи магістратури Італії та Французької національної школи магістратури з тематики розгляду справ про воєнні злочини.

У результаті такої співпраці в кінці минулого року було підписано Меморандум про співробітництво з Національною школою магістратури (Франція). Найближчим часом планується підписання ще двох Меморандумів –  з Вищою школою юстиції (Італія) і Центром навчання суддів та прокурорів (Нідерланди).

Крім того, ректор окреслив пропозиції щодо пріоритетних напрямків подальшої співпраці з EJTN в найближчому майбутньому. Так, Національна школа суддів України зацікавлена у розширенні кола партнерських суддівських шкіл з балканських країн, в яких відбувалися воєнні злочини і які на національному та міжнародному рівні  мають досвід розгляду справ про воєнні злочини, геноцид, порушення норм міжнародного гуманітарного права. Актуальними для НШСУ також є питання захисту прав дітей, примусово переміщених (вивезених) із тимчасово окупованих територій. Школа також зацікавлена у проведенні конкретних навчальних заходів (вебінарів) за участі Центру підготовки суддів і прокурорів Нідерландів за чотирма темами: “Гендерно зумовлене насильство. Тортури. Самовільні страти ”, “Справа MH 17: досвід для України”, “Міжнародні воєнні злочини та національне законодавство ”, “Інтерпретація судових доказів та ДНК-експертиза в контексті воєнних злочинів ”.

У свою чергу Інгрід Дервуа запевнила, що Національна школа суддів України стала невід’ємною частиною Європейської мережі суддівської освіти, яка і надалі максимально підтримуватиме навчальні ініціативи НШСУ, зокрема, щодо представлених сьогодні пропозицій та інших активностей з підготовки українських суддів. Крім того, пані Генеральний Секретар запросила ректора Миколу Оніщука у червні цього року особисто взяти участь у Генеральній Асамблеї Європейської мережі суддівської освіти.

Були обговорені й інші можливості щодо поглиблення подальшої співпраці, зокрема, залучення до навчальних заходів суддів і прокурорів з України та Молдови, а також розширення кола тем заходів для суддів питаннями досудових і позасудових механізмів врегулювання спорів.

Сторони домовилися, що за підсумками зустрічі буде сформований протокол про подальші кроки співпраці НШСУ та EJTN.

Учасниками зустрічі також були старша радниця з юридичних питань та зв’язків EJTN Аліна Секрієру, начальниця відділу міжнародного співробітництва НШСУ Тетяна Пустовойтова та заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування НШСУ Олександр Іщенко.

Національна школа суддів України