Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПАГС перешкодив незаконній забудові на землях оборони

20 березня 2023, 08:30

Північний апеляційний господарський суд залишив в силі рішення суду першої інстанції та визнав недійсним договір про будівництво багатоповерхових житлових будинків у місті Харкові на землях оборони.

Суд  встановив, що укладення такого договору не було погоджено з Міністерством оборони України. Також відсутні докази погодження самого проекту забудови з органом Державного архітектурно-будівельного нагляду.

Крім того, у товариства-забудовника на момент укладення договору була відсутня відповідна ліцензія на здійснення будівництва.

Товариство позивалося до суду із вимогою сплатити йому збитки за укладення договорів про розроблення проектів зовнішнього електропостачання, а також зовнішніх мереж водопостачання і водовідведення об’єкта будівництва. Однак, господарськими судами в іншій справі встановлено, що відбитки печатки на цих договорах не відповідають відтиску штампу печатки Східного управління капітального будівництва Міноборони України, яке вказано стороною договорів. До того ж, ці договори не підписувались керівником Управління та в журналі обліку договорів Східного УКБ МОУ не вказані.

Міністерство оборони України, дізнавшись про порушення, звернулось до суду із зустрічним позовом про визнання недійсним договору про будівництво.

Суд задовольнив зустрічний позов Міноборони та відмовив товариству-забудовнику в задоволенні первісного позову про стягнення 8 921 196 грн.

Північний апеляційний господарський суд