Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 13 - 17 лютого 2023 року

20 лютого 2023, 10:50
 
За інформацією МОН України, змінено час проведення з’їзду представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ, запланованого на 17 лютого 2023 року.
 
З’їзд відбудеться 21 квітня 2023 року об 11 годині на базі Державного торговельно-економічного університету (місто Київ, вул. Кіото, 19) після отримання висновків Етичної ради щодо відповідності кожного кандидата на посаду члена ВРП критеріям професійної етики та доброчесності, а також списку кандидатів, рекомендованих для обрання.

ВРП звільнила 18 суддів за загальними обставинами

14 лютого 2023 року ВРП вирішила звільнити у зв’язку з поданням заяви про звільнення за власним бажанням

  • ЗабєлінуОксану Леонідівну – з посади судді Заводського районного суду міста Дніпродзержинська Дніпропетровської  області.

У зв’язку з поданням заяв про відставку ВРП ухвалила звільнити:

  • Демидюк Оксану Олександрівну – з посади судді Північно-західного апеляційного господарського суду;
  • ЛисенкаПавла Пилиповича – з посади судді Миколаївського апеляційного суду.

16 лютого 2023 року ВРП вирішила звільнити у зв’язку з поданням заяв про відставку 15 суддів.

Діяльність секретаріату ВРП у цифрах у січні 2023 року

253 звернення громадян та 26 запитів на інформацію розглянуто працівниками секретаріату Вищої ради правосуддя протягом першого місяця 2023 року. За цей період на телефонну гарячу лінію ВРП за номером (044) 481-06-26 надійшло понад 200 звернень від громадян.

З початку 2023 року секретаріатом ВРП підготовлено 35 супровідних листів про надсилання копій актів ВРП та її органів, видано 58 копій актів ВРП, її органів та членів ВРП, відредаговано 695 сторінок проєктів документів ВРП.

ВРП підтримала законопроєкт щодо забезпечення письмової фіксації судового засідання в умовах воєнного чи надзвичайного стану

ВРП у консультативному висновку підтримала законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення проведення судового засідання у разі неможливості його повного фіксування технічними засобами в умовах воєнного чи надзвичайного стану» (№ 8359).

Проєктом пропонується доповнити ГПК, ЦПК та КАСУ положеннями про те, що в умовах воєнного чи надзвичайного стану в разі об’єктивної неможливості здійснення повного фіксування судового засідання технічними засобами перебіг судового засідання фіксується секретарем судового засідання письмово у протоколі судового засідання, в якому відображаються істотні моменти розгляду справи в тій послідовності, в якій вони мали місце в судовому засіданні.

ВРП вважає, що запропоновані законопроєктом № 8359 зміни необхідні для реалізації державою обов’язку щодо забезпечення кожному права на судовий захист в умовах воєнного або надзвичайного стану, нівелюватимуть ризики тривалого розгляду судових справ, зумовлені нестабільним електропостачанням судів та забезпечать своєчасне вирішення спорів.

“Суддям, владі та суспільству слід формувати європейське сприйняття права, коли законність не домінує над справедливістю” – голова ВРП 

В ексклюзивному інтерв’ю ІА «Інтерфакс-Україна» голова ВРП Григорій Усик розповів про:

  • виклики, які постали перед оновленою Радою, цілі та пріоритети в роботі;
  • чинники, які впливають на формування довіри до судової влади;
  • аспекти поняття «суддівська незалежність»;
  • перспективи призначення членів ВККС України;
  • запровадження оновлених процедур дисциплінарного провадження у Раді;
  • залежність невідворотності покарання від роботи всіх причетних органів та інституцій;
  • роботу судів в умовах війни та інше.

"Юридична практика"