Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За психологічне насильство щодо матері жителя Старокостянтинівщини засудили до арешту

06 лютого 2023, 14:50

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області визнав 62-річного жителя Староостропільської ОТГ винним у вчиненні домашнього насильства щодо матері (статті 126-1 Кримінального кодексу України) та призначив йому покарання –1 місяць арешту. Його взяли під варту у залі суду.

Чоловік мешкає у селі на Старокостянтинівщині по сусідству зі своєю матір’ю. За її словами, син неодноразово приходив до неї з лайкою та погрозами про фізичну розправу. Під час таких візитів вона викликала поліцію.

Як встановив суд, торік обвинуваченого тричі притягували до адміністративної відповідальності за психологічне насильство щодо матері (ст. 173-2 КУпАП) та штрафували. Та попри заходи впливу він продовжив її кривдити.

У судовому засіданні чоловік сказав, що з матір’ю у нього тривалий конфлікт: вони часто сварилися і через це вона викликала поліцію. Свою вину у вчиненні психологічного насильства він заперечив.

Відповідно до психологічного висновку потерпіла тривалий час перебуває у психотравмувальній ситуації та має психологічні страждання, що пов’язані із психологічним насильством: «Внаслідок перебування у напружених стосунках із сином та їх інтенсивному впливу на психіку, у постраждалої відбулися негативні психоемоційні зміни, що призвели до формування емоційної нестійкості, тривожних станів, емоційної залежності від кривдника, невпевненості в собі, втраті здатності відстоювати власну гідність, захищати свої права у приватних стосунках, що перешкоджає активному соціальному функціонуванню її як особистості та погіршує якість її життя».

Проаналізувавши докази, суд дійшов висновку, що обвинувачений винен у домашньому насильстві щодо своєї матері і його «виправлення та перевиховання можливе лише в умовах ізоляції від суспільства з поміщенням до кримінально-виконавчої установи».

Вирок ще не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду.

Хмельницький апеляційний суд