Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Українські судді взяли участь у роботі 23-го пленарного засідання Консультативної ради європейських суддів

08 грудня 2022, 12:24

У рамках робочого візиту представники від України в Консультативній раді європейських суддів (КРЄС) – суддя Конституційного Суду України Віктор Городовенко та суддя Верховного Суду, голова Комітету Ради суддів України з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Єгор Краснов відвідали Страсбург.

Члени української делегації в ході візиту зустрілися із суддею ЄСПЛ від України Миколою Гнатовським та обговорили останню прецедентну практику ЄСПЛ, включно зі справами проти України.

Крім того, відбулася зустріч із Постійним представником України при Раді Європи Борисом Тарасюком, який розповів про діяльність, спрямовану на міжнародну ізоляцію країни-агресора – рф. Українські судді поінформували Постійного представника України при РЄ про зусилля Конституційного Суду України та Верховного Суду, докладені з метою забезпечення безперервного і належного здійснення правосуддя в Україні в умовах воєнного стану. Учасники зустрічі погодилися з думкою про важливість продовження плідної співпраці з Європейською комісією «За демократію через право» (Венеційська комісія) як однієї з гарантій подальшої європейської інтеграції України.

В роботі КРЄС взяли участь представники 46 країн – членів РЄ та запрошених організацій. У ході пленарного засідання вони обговорили питання про допустимість обмежень свободи вираження поглядів; свободу суддів брати участь у дискусіях, що становлять суспільний інтерес; та захист суддівської незалежності. Особливо дискусійним стало питання щодо використання суддями соціальних мереж.

За результатами засідання КРЄС ухвалено Висновок № 25 (2022) про свободу вираження поглядів суддів, який найближчим часом буде презентовано в Україні.

Довідково. КРЄС – консультативний орган, утворений за рішенням Комітету міністрів Ради Європи з метою забезпечення високої якості системи правосуддя, верховенства права, захисту прав людини, сильної та незалежної судової влади, взаємоповаги між усіма гілками влади та зміцнення довіри до системи правосуддя і посилення ролі суддів у державах – членах Ради Європи.

Верховний Суд