Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 7 – 17 червня 2022 року

20 червня 2022, 17:54

Ухвалено афінську декларацію щодо суддівської солідарності в часи кризи

За результатами засідання Генеральної асамблеї Європейської мережі рад юстиції було прийнято Афінську декларацію щодо суддівської солідарності в часи кризи.

Про це повідомила членкиня ВРП Оксана Блажівська, котра представляла Україну на Генеральній асамблеї ЄМРЮ.

Декларація визначає, що являє собою солідарність суддів, та вказує, які дії можна вжити для підтримки судової системи, яка опинилася під загрозою.

Документ також пропонує зосередити увагу на сприянні громадськості для розуміння та поваги до верховенства права та незалежності судової влади. Активна позиція самої судової влади з цих питань є незамінною для блага всіх громадян Європи.

Як зазначено у Декларації, солідарність передбачає розуміння того, що допомога в рамках Європейської судової спільноти має бути запропонована у відповідь на напади на суддівську незалежність і верховенство права. Якщо національна судова система зазнає значного тиску з боку уряду чи інших національних суб’єктів, міжнародна підтримка має вирішальне значення.

Членкиня ВРП також повідомила про кадрові зміни у керівництві Мережі. Під час засідання Генеральної асамблеї обрано нового президента ЄМРЮ. Ним стала членкиня Судової ради Литви Даля Васарієне (Dalia Vasarienė). Вона виконуватиме обов’язки президента ЄМРЮ з 1 грудня 2022 року. Повноваження чинного президента Філіппо Донаті продовжені до 30 листопада 2022 року.

Оксана Блажівська висловила сподівання на довгу та плідну співпрацю ВРП з представниками судових рад Мережі на двосторонньому рівні для встановлення більш тісних контактів шляхом укладення меморандумів про співпрацю та їх подальшою реалізацією у практичній площині.

Діяльність секретаріату ВРП у цифрах у січні – травні 2022 року

Протягом січня – травня 2022 року секретаріатом ВРП розглянуто 697 звернень громадян, а також 111 запитів на інформацію.

Крім того, з початку 2022 року телефонна «гаряча лінія» ВРП за номером: (044) 481-06-26 прийняла 873 звернення громадян.

За вказаний період 2022 року підготовлено 713 супровідних листів про надіслання копій актів ВРП та її органів, видано 4 362 копії актів ВРП, її органів та членів ВРП, відредаговано 1 520 аркушів документів ВРП.

На офіційному веб-сайті Вищої ради правосуддя оприлюднено 9 142 акти ВРП, підготовлено та розміщено 144 новини; на телеграм-каналі ВРП та на сторінці ВРП у Facebook – більше 600 повідомлень.

На посаду члена ВРП від з’їзду суддів України претендують 60 кандидатів

Секретаріат ВРП завершив приймання документів від кандидатів на посаду члена ВРП, які обиратимуться до складу Ради з’їздом суддів.

Як відомо, 11-13 липня 2022 року відбудеться XIХ позачерговий з’їзд суддів України, до порядку денного якого включено питання обрання членів ВРП.

Дата і місце проведення з’їзду визначені рішенням Ради суддів України від 12 травня 2022 року № 12. На час ухвалення рішення Ради суддів України вакантними є 8 (вісім) посад членів ВРП за квотою з’їзду суддів.

Документи подали 60 кандидатів. З них місцеві суди представляють 35 суддів (20 – загальні; 9 – господарські; 6 – адміністративні); апеляційні суди – 14 суддів (9 – загальні; 2 – господарські; 3 – адміністративні); Вищий антикорупційний суд – 1 суддя; Верховний Суд – 9 суддів; Верховний Суд України – 1 суддя. З них 52 діючі судді, 8 – судді у відставці.

Члени ВРП провели консультації з експертами Ради Європи щодо процедур добору суддів

Члени Вищої ради правосуддя Віталій Саліхов, Оксана Блажівська, Інна Плахтій разом з представниками судової влади провели консультації з експертами Ради Європи щодо оптимізації процедур добору та призначення суддів. Мета зібрання – визначити пріоритетні напрями експертної допомоги, обмін досвідом заради напрацювання досконалих процедур.

Члени ВРП наголосили, що наявна кадрова криза у судах посилилася через відсутність повноважного складу Ради. Вони підкреслили необхідність якнайшвидшого відновлення призначення суддів.

В сьогоднішніх умовах члени ВРП вважають за доцільне вжити заходів для оптимізації добору та спрощення доступу до професії судді. На їхню думку етапи добору потрібно скоротити – проводити короткострокове навчання у НШСУ та одне тестування за його результатами. При цьому тестові завдання, у тому числі і практичні, потрібно перевіряти за допомогою виключно комп’ютерних технологій, унеможлививши вплив людського чинника під час оцінювання.

Члени ВРП розповіли про звернення до парламентарів, у якому запропоновані шляхи оптимізації процесу кадрового добору суддів.

Секретаріат ВРП підготував узагальнення щодо забезпечення фінансування судової системи

Секретаріат ВРП здійснив ґрунтовне узагальнення з питань забезпечення фінансування судової системи у 2021 році.

Узагальнення містить:

  • комплексне правове підґрунтя, яке визначає належне фінансування судів невід’ємною складовою гарантій незалежності (аналіз рішень Конституційного Суду України, висновків Комітету Міністрів Ради Європи, профільних законів);
  • аналіз норм законодавства, якими регламентована участь Вищої ради правосуддя у бюджетному процесі та фінансовому забезпеченні діяльності судів, органів та установ системи правосуддя;
  • детальні відомості про реальний стан, основні потреби судів у фінансуванні та проблемні питання, які потребують нагального вирішення;
  • аналіз звернень судів щодо неналежного рівня фінансування;
  • інформацію щодо низки різнопланових заходів, вжитих Вищою радою правосуддя для врегулювання проблемних питань (погодження перерозподілу бюджетних коштів між судами та різного роду, активна взаємодія з представниками інших гілок державної влади в Україні у різних форматах з метою внесення змін до законів);
  • рекомендації за результатами реалізації Вищою радою правосуддя бюджетних повноважень та ін.

Узагальнено практику розгляду ВРП подань щодо затримання, утримання під вартою чи арештом суддів

Секретаріат ВРП підготував узагальнення практики розгляду Радою подань про надання згоди на затримання, утримання під вартою чи арештом суддів у 2016–2021 роках.

У комплексному документі міститься:

  • детальний аналіз правових засад забезпечення незалежності суддів, процедурні аспекти та особливий порядок розгляду Вищою радою правосуддя питань щодо їх відповідальності;
  • загальний огляд практики розгляду ВРП подань про надання згоди на затримання суддів, утримання під вартою чи арештом;
  • аналіз рішень, прийнятих ВРП за результатами їх розгляду;
  • аналіз судової практики під час розгляду клопотань про обрання запобіжних заходів стосовно суддів після прийняття ВРП відповідного рішення;
  • інформація щодо оскарження рішень ВРП із зазначених питань тощо.

"Юридична практика"