Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Раді суддів України ознайомились з онлайн-платформою вирішення спорів (ОВС) «Пошук рішень»

01 листопада 2021, 10:56

Членам Ради суддів України Програма USAID «Справедливість для всіх» презентувала онлайн-платформу вирішення спорів (ОВС) «Пошук рішень». Зустріч відбулася 28 жовтня 2021 року у режимі відео конференції і мала на меті поінформувати членів Ради про систему «Пошук рішень», її функціонал та можливості щодо надання допомоги користувачам судових послуг. 

Звертаючись до учасників з вітальним словом, Голова РСУ Богдан Моніч подякував керівникам Програма USAID «Справедливість для всіх» за організацію презентації.

«Дана платформа для більшості членів РСУ не є новим проєктом, позаяк вперше ми з нею ознайомилися ще у грудні 2020 року, а її апробація є свідченням того, що судова гілка влади зацікавлена в тому, щоб зменшити те навантаження, яке сьогодні є надмірним на суди», - підкреслив Богдан Моніч. 

Щодо самої онлайн-платформи, то її суть полягає у розгляді нескладних справ, які можна врегулювати без судового розгляду. Мова йде про три типи спорів:

  • порушення правил дорожнього руху (оскарження);
  • розірвання шлюбу (у випадку, коли нема майнового конфлікту);
  • стягнення аліментів.

Критеріями відбору саме для цих типів слугували:

  • висока частотність справ подібних типів;
  • можливість вирішення їх поза судом;
  • простота. 

Як відзначали представники проєкту, у фокус цих справ лягли: добровільність участі сторін, справи перебувають в рамках поточного законодавчого регулювання, онлайн- платформа має різні рівні доступу і сумісна із поточними інформаційними системами суду. 

Олександр Піскун, спеціаліст з управління проєктами демократії, Управління з питань демократії та врядування USAID, зокрема, зазначив, що онлайн-платформа вирішення спорів є одним з кроків до електронного вирішення справ у судді й дає громадянам додаткову можливість поліпшення вирішення їхніх справ. 

Він також відзначив ключову роль Ради суддів України у підтримці ініціатив програми «Справедливість для всіх» щодо розвитку електронного правосуддя. 

У підсумку зустрічі Голова Ради суддів України Богдан Моніч висловив сподівання, що розробники платформи онлайн вирішення спорів (ОВС) «Пошук рішень» не зупинятимуться на досягнутому і доповнюватимуть її новими типами справ з використанням чат-ботів на популярних месенджерах, які зараз широко використовуються у суспільстві. Також він звернув увагу розробників сервісу на те, що платформа у тому вигляді як зараз, потребує суттєвого доопрацювання. На його думку, заходячи на платформу, людина має отримувати попередню відповідь на вирішення її справи, а не тільки шаблон позовної заяви. До всього ж її функціонал мало чим відрізняється від електронних сервісів, які вже працюють у судовій системі у рамках Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Також Богдан Моніч зазначив, що Рада суддів України завжди підтримує ініціативи, які скеровані на покращення доступу громадян до правосуддя, спрощення судових процедур, розвантаження судів від простих і незначних справ, ці ініціативи мають бути прогресивними й інноваційними.

Рада суддів України