Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП відреагувала на повідомлення судді Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області

22 жовтня 2021, 15:10

Судді Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області Дмитру Свояку стало відомо про підробку звернень, надісланих від його імені восьмій кадровій комісії обласних прокуратур з атестації прокурорів місцевих прокуратур, військових прокуратур гарнізонів.

Він повідомив, що отримав від представника Офісу Генерального прокурора лист про розгляд його звернення, надісланого кадровій комісії, щодо невідповідності прокурора критеріям компетентності, професійної етики та доброчесності, дій прокурора щодо виконання обов’язків у судових провадженнях.

Свояк Д.В. наголошує, що будь-яких звернень до вказаного органу не надсилав, у зв’язку із чим звернувся до Офісу Генерального прокурора із проханням надати належним чином завірені копії документів, які надходили від його імені, а також інформацію щодо цих звернень. Як зазначає суддя, підписи на документах, копії яких він отримав, не відповідають його підпису та його почерку, що свідчить про підробку вказаних звернень.

Із цього приводу Генеральною інспекцією Офісу Генерального прокурора ініційовано проведення службового розслідування, за результатами якого затверджено висновок, внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 343 Кримінального кодексу України. Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.

За результатами службового розслідування підтвердилася інформація про надіслання невідомою особою звернень від імені судді Свояка Д.В. Водночас даних, які можуть свідчити про втручання в діяльність судді у конкретній справі, під час службового розслідування не встановлено.

Вища рада правосуддя вважає, що дії щодо виготовлення, підписання та надіслання невідомою особою від імені судді подібних звернень до органів державної влади несуть загрозу авторитету правосуддя, а тому їм має надаватися кримінально-правова кваліфікація правоохоронними органами у порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України.

Згідно із приписами статті 214 КПК України вказані відомості за повідомленням судді Свояка Д.В. мають бути внесені до ЄРДР та має бути розпочате досудове розслідування обставин вчинення кримінального правопорушення стосовно судді, інформація про що наразі відсутня.

З огляду на вказане ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо необхідності забезпечення проведення перевірки обставин, повідомлених суддею Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області Дмитром Свояком, з дотриманням приписів статті 19 Конституції України та статті 214 Кримінального процесуального кодексу України.

Рада також вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за частиною першою статті 343 Кримінального кодексу України за фактами, викладеними у повідомленні судді.
Вища рада правосуддя