Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 4 - 8 жовтня 2021 року

12 жовтня 2021, 14:40
 
На цьому наголосив член ВРП Олег Прудивус під час Всеукраїнського форуму «Суспільство і право».
 
«Соціальні гарантії суддів та працівників судів – це одна зі складових їхньої  незалежності та незалежності усієї судової влади. Адже наскільки судова влада і кожен суддя будуть відчувати свою незалежність та будуть захищені, зокрема соціально, настільки будуть захищені громадяни, які звертаються до суду», – зауважив член ВРП.
 
Член ВРП зазначив, що у 2021 році внаслідок критичного недофінансування спостерігається масовий відтік кадрів з апаратів судів, без яких здійснення правосуддя неможливе.

2. Електронне судочинство в дії: в Україні офіційно починають функціонувати три підсистеми (модулі) ЄСІТС

З 5 жовтня 2021 року почали офіційно функціонувати окремі підсистеми (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи:

  • «Електронний кабінет»;
  • «Електронний суд»;
  • підсистема відеоконференцзв’язку.

Звертаємо увагу, що задля успішного користування сервісами згідно з вимогами чинного процесуального законодавства адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування та суб’єкти господарювання державного та комунального секторів економіки повинні зареєструвати офіційні електронні адреси в ЄСІТС в обов’язковому порядку.

3. ВРП звільнила у відставку трьох суддів

5 жовтня 2021 року Вища рада правосуддя ухвалила звільнити у відставку:

  • Бородійчук Ольгу Ігорівну – з посади судді Бродівського районного суду Львівської області;
  • Гордієнка Костянтина Михайловича – з посади судді Юр’ївського районного суду Дніпропетровської області;
  • Спринчука Валерія Володимировича – з посади судді Вінницького апеляційного суду.

4. ВРП вчергове погодила перерозподіл видатків між судами для виплати зарплати працівникам апаратів

5 жовтня ВРП вирішила погодити перерозподіл видатків державного бюджету за кодами економічної класифікації видатків 2111 «Заробітна плата» та 2120 «Нарахування на оплату праці», який дозволить збільшити рівень стимулюючих виплат працівникам апаратів апеляційних судів у 2021 році до 37,6 % від посадового окладу.

Наразі рівень стимулюючих виплат у вказаних судах становить 20 % від посадового окладу.

5. ВРП запрошує на зустріч суб’єктів формування Конкурсної комісії з обрання членів ВККСУ

ВРП вживає всіх заходів для початку роботи Конкурсної комісії з обрання членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та пропонує спільно обговорити аспекти роботи комісії.

ВРП запросила усіх суб’єктів формування першого складу Конкурсної комісії, яка утворюється для проведення конкурсу на зайняття посади члена ВККС України та формування переліку кандидатів, які відповідають критеріям доброчесності та професійної компетентності зібратися на робочу зустріч 11 жовтня 2021 року.

6. Розпочалася процедура відрядження суддів до Устинівського районного суду Кіровоградської області

Відповідно до рішення від 5 жовтня 2021 року № 2064/0/15-21 ВРП оголошує про початок процедури відрядження 1 судді до  Устинівського районного суду Кіровоградської області.

Судді, які виявили бажання бути відрядженими до вказаного суду, повинні протягом десяти днів (з дня оголошення про початок процедури відрядження суддів) подати до ВРП документи.

7. Недовіра до судів в Україні: організована криза чи об’єктивна реальність – презентовано результати дослідження щодо діяльності суддівського врядування

Недовіра громадян до судової влади зростає через сплановані інформаційні кампанії, які дискредитують суддівське врядування. Протягом 2019-2021 років у ЗМІ «вливались» численні оціночні судження, які дезінформували людей і впливали на викривлення громадської думки. Про це йшлося під час брифінгу «Недовіра до судів в Україні: організована криза чи об’єктивна реальність», присвяченого особливостям висвітлення діяльності ВРП, ВККС та судів у 2019-2021 роках.

У брифінгу взяли участь в.о. Голови ВРП Олексій Маловацький, керівник політико-правових програм ГО «Український Центр суспільного розвитку» Ігор Рейтерович, голова Комітету з питань верховенства права Національної асоціації адвокатів України Марина Ставнійчук.

Під час заходу презентували моніторингове дослідження медіаполя щодо висвітлення діяльності ВРП та ВККС у період 2019-2021 років.

8. ВРП звернулася до Офісу Генпрокурора з приводу фактів, повідомлених суддею Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області

ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України (втручання в діяльність судових органів), за фактами, повідомленими суддею Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Романом Кузнецовим.

Суддя вважає, що дії посадової особи виконавчого комітету Центрально-Міської районної у місті Кривому Розі ради містять ознаки втручання в його професійну діяльність, оскільки свідчать про зловживання повноваженнями, нехтування встановленими гарантіями незалежності суддів, неповагу до представників органів судової влади та вчинені з метою втручання у здійснення суддею правосуддя під час розгляду конкретної справи.

9. ВРП відреагувала на повідомлення голови Автозаводського районного суду міста Кременчука Полтавської області про втручання у професійну діяльність суддів

Голова Автозаводського районного суду міста Кременчука Полтавської області Обревко Ліна Олександрівна повідомила ВРП, що у приміщенні суду виявлено невідомий предмет, зовні схожий на димовий пожежний датчик. У керівництва суду виникли підозри, що цей предмет може бути звуко- та відеозаписувальним пристроєм, незаконно встановленим у приміщенні суду.

ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 359 КК України, за фактами, повідомленими головою Автозаводського районного суду міста Кременчука Полтавської області Л. Обревко.

10. ВРП не підтримує законопроєкт, яким змінюються підходи до оплати праці суддів

ВРП затвердила консультативний висновок щодо законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо деяких питань забезпечення суддів» № 5882.

Ним пропонується змінити базовий розмір посадового окладу судді та спосіб його обчислення, а також  відтермінувати індексацію до 1 березня 2025 року. Замість визначення посадового окладу у прожиткових мінімумах для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року, базовий рівень посадового окладу пропонується  визначати у фіксованій сумі в гривневому еквіваленті.

ВРП не підтримує законопроєкт № 5882, оскільки він суперечить принципу незалежності судової влади, нормам Конституції України, висновкам Конституційного Суду України, міжнародним стандартам у сфері судоустрою та статусу суддів, його прийняття призведе до звуження змісту та обсягу прав і свобод суддів та негативно вплине на забезпечення незалежності суддів і авторитет правосуддя.

11. ВРП тимчасово відсторонила суддю Ігоря Ратушняка від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності

ВРП на засіданні 7 жовтня 2021 року вирішила тимчасово, до 17 листопада 2021 року, відсторонити суддю Тиврівського районного суду Вінницької області Ігоря Ратушняка від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

12. ВРП підтримує продовження строку дії чинної територіальної юрисдикції судів, – Сергій Болотін

Про це під час обговорення законопроєкту № 5387 на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань правової політики зазначив член ВРП Сергій Болотін.

Законопроєктом пропонується продовжити на один рік термін здійснення місцевими судами своїх повноважень у межах раніше визначеної (до утворення (ліквідації) районів згідно з Постановою Верховної Ради України № 807-IX) територіальної юрисдикції, але не пізніше 1 січня 2023 року.

«Вища рада правосуддя повністю підтримує законопроєкт, адже, незважаючи на проведену колосальну роботу, на сьогодні суди ні процесуально, ні матеріально, ні організаційно не готові до укрупнення», – сказав Сергій Болотін.

"Юридична практика"